‘Face Pay’, zo heet het nieuwste paradepaardje van de Moskouse metro. Het elektronische betalingssysteem werd afgelopen week op alle 241 metrostations van de hoofdstad ingevoerd. Een wereldprimeur en dé manier voor gehaaste stedelingen om tijd te besparen, „Je hoeft alleen nog maar in de camera te kijken om door de poortjes te gaan”.

‘Het is makkelijk en helemaal niet eng. Het enige wat je moet doen is een selfie uploaden en je telefoon en bankpasje koppelen”, zegt Anna Toelskaja, terwijl ze glimlachend een app op haar telefoon laat zien. Twaalf uur per dag staat de jonge vrouw in het rode uniform van de Moskouse metro bij de informatiebalie ze beantwoordt vragen, helpt verdwaalde passagiers hun weg te vinden en sinds enkele dagen legt Toelskaja passagiers uit hoe ze met hun gezicht kunnen betalen. „Ik krijg veel vragen, er is echt belangstelling”, zegt ze stralend...

...Vladimir, zijn achternaam geeft hij niet heeft over Face Pay gelezen, maar moet er weinig van hebben. „Wat is er mis met het huidige systeem? Je legt je kaart op de scanner en dat is het.” Hij verwacht niet dat oudere generaties zullen overstappen op Face Pay, maar denkt dat zijn twee puberkinderen er wel voor te porren zijn. „Tegenwoordig gaat steeds meer elektronisch. Straks hebben we helemaal geen keuze meer”, zegt hij en springt in een klaarstaande wagon.

De snelheid en vanzelfsprekendheid waarmee de Russische autoriteiten nieuwe technologieën inzetten, is precies waar privacyactivisten zich zorgen over maken. Face Pay is aangesloten op het systeem voor gezichtsherkenning dat drie jaar geleden in de hoofdstad werd uitgerold. Sindsdien houden ruim tweehonderdduizend camera’s iedere beweging van de Moskovieten nauwgezet in de gaten. Het bracht Moskou dit jaar op dertiende plaats van steden met de meeste surveillancecamera’s per vierkante kilometer.

Ondanks bezweringen van de gemeente dat de gegevens „veilig worden versleuteld”, onthulde dagblad Kommersant deze week dat de Face Pay-database door wetshandhavers kan worden ingezien.

De grootste zorg van privacyactivisten is dat speciale wetgeving op het gebied van surveillance ontbreekt. Een ander probleem is de slechte beveiliging van de verzamelde gegevens. Bedrijven en instanties melden regelmatig datalekken, en in Rusland bestaat een enorme zwarte markt voor persoonsgegevens. Voor omgerekend 180 euro kocht Anna Koeznetsova, een vrijwilliger bij Roskomsvoboda, vorig jaar de beelden die door gezichtsherkenningscamera’s in Moskou van haar waren verzameld.

De rechtszaak die de organisatie vervolgens aanspande, werd door een rechtbank in Moskou niet ontvankelijk verklaard. De privacy van Koeznetsova zou op geen enkele manier zijn geschonden omdat, zo luidde de verklaring van de rechtbank, „de camera’s uitsluitend zijn gericht op levenloze objecten als straten en gebouwen, en niet op burgers”.

Alles bij de bron; NRC [thnx-2-Niek]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha