Inwoners van Moskou kunnen hun reis met de metro betalen met Face Pay, een systeem met gezichtsherkenning. Handig, maar niet iedereen in Rusland is er gerust op.

Sinds afgelopen vrijdag zijn alle 241 stations in de Russische hoofdstad uitgerust met herkenningscamera’s op de toegangspoortjes. Het gebruik van het systeem is vrijwillig, oplaadbare kaarten en losse tickets blijven bestaan. 

Moskou is met het concept de eerste stad ter wereld waar betalen in de metro met je ‘gezicht’ overal kan, stelt burgemeester Liksoetov. Hij verwacht dat de komende twee à drie jaar zo’n 10 tot 15 procent van de reizigers Face Pay gaat gebruiken. Als het een succes blijkt, gaat het stadsbestuur het aantal camera’s op de tourniquets uitbreiden.

Volgens de autoriteiten is de privacy van de reizigers is volkomen gewaarborgd, de biometrische gegevens worden opgeslagen op servers waartoe alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken toegang heeft en ze worden niet gekoppeld aan andere persoonlijke gegevens.

Maar daarvan is niet iedereen overtuigd. Roskomsvoboda, een Russische organisatie die opkomt voor digitale rechten van burgers, beweert al tientallen klachten te hebben ontvangen over gezichtsherkenning. De politie hield mensen per abuis aan en deelde zelfs boetes uit, omdat hun gezichten werden aangezien voor een ander.

,,De technologie heeft zeker voordelen, maar kan de privacy zeer ernstig aantasten’’, vreest Sarkis Derbinjan, jurist bij Roskomsvobodaeen Russische organisatie die opkomt voor digitale rechten van burgers. ,,Data lekken voortdurend en degenen die er toegang toe hebben, misbruiken vaak hun positie door gegevens te verkopen.’'

Het probleem gaat volgens Derbinjan verder dan alleen de metro. Want sinds 2017 hangt in Moskou overal apparatuur die gezichten kan herkennen. ,,Het gaat om honderdduizenden camera’s, die burgers ‘bewaken’ in boven- en ondergronds vervoer, op straat, bij de ingangen van huizen en tijdens vreedzame protesten. Het netwerk wordt elk jaar groter, waardoor de risico’s op misbruik toenemen.’’

Ook Human Rights Watch stelt in een rapport van half september dat het cameranetwerk ‘ernstige gevolgen’ heeft voor de mensenrechten in Rusland. Temeer doordat het zich ook richt tegen politieke tegenstanders van het Kremlin. Zo berichtten Russische media al dat demonstranten via gezichtsherkenning zijn opgepakt, toen ze in januari van dit jaar de straat opgingen voor de gearresteerde oppositieleider Aleksej Navalny.

Derbinjan betwijfelt of veel Moskovieten Face Pay zullen gebruiken. ,,Het vertrouwen van burgers in de autoriteiten is erg laag. Daarom zijn Russen in veel opzichten bang om hun biogegevens in te leveren.’'  In een metrostation in het zuiden van Moskou worden zijn woorden bewaarheid. Vrijwel niemand lijkt voor Face Pay te voelen. Vitalie (58, liever geen achternaam) piekert er niet over, hij is ronduit negatief. ,,Het systeem wordt verkocht als comfort, maar als ze me hier bij de ingang herkennen, weten ze alles van me. Ik vertrouw de autoriteiten absoluut niet. Ze liegen voortdurend.’’

Alles bij de bron; PZC


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha