Het wetsontwerp bevat ruimte voor het gebruik van massale biometrische bewaking in openbare ruimten in Servië, geavanceerde technologieën met gezichtsherkenningssoftware die het mogelijk maken grote hoeveelheden gevoelige persoonsgegevens in realtime vast te leggen en te verwerken.

Het lid van EDRi, de SHARE Foundation, heeft het openbare debat over het wetsontwerp aangegrepen om zijn juridische opmerkingen in te dienen over de bepalingen die de massale biometrische bewaking in openbare ruimten regelen, en eist van de autoriteiten dat zij onverwijld een moratorium afkondigen op het gebruik van dergelijke technologieën en systemen in Servië.

Indien Servië de bepalingen inzake massale biometrische surveillance aanneemt, wordt het het eerste Europese land dat burgers in de openbare ruimte permanent en zonder onderscheid in de gaten houdt.

De technologieën die op die manier ter beschikking van de politie zouden worden gesteld, zijn zeer ingrijpend voor de privacy van de burgers, met mogelijk drastische gevolgen voor de mensenrechten en de vrijheden, en hebben een diepgaande invloed op een democratische samenleving. Daarom hebben de Verenigde Naties en de Europese Unie zich reeds uitgesproken tegen het gebruik van massaal biometrisch toezicht door de politie en andere veiligheidsdiensten van de staten.

Alles bij de bron; EDRI [vertaald met www.deepl.com/translator]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha