De commissaris voor mensenrechten bij de VN pleit voor een moratorium op het gebruik van biometrische herkenning in de publieke ruimte. 

Michelle Bachelet doet deze uitspraak in een rapport van de Verenigde Naties waarin de effecten van artificiële intelligentie op mensenrechten wordt besproken. Daarin stelt de VN dat ontransparante dataverzameling een wijdverspreid fenomeen is en dat artificiële intelligentie ondertussen in alle aspecten van de samenleving terug te vinden is.

"Ai wordt ingezet om patronen te onderzoeken in het menselijke gedrag. Als men toegang heeft tot de juiste datasets is het bijvoorbeeld mogelijk om na te gaan hoeveel mensen een bepaalde gebedsplaats bezoeken, welke televisieprogramma’s ze verkiezen of hoe hun dag- en nachtritme eruitziet. Ook hun politieke voorkeur kan worden afgeleid", stellen de auteurs van het rapport. "Ai kan een enorme invloed uitoefenen op het leven van individuen en wordt gebruikt om toekomstig gedrag of gebeurtenissen te voorspellen." Heel wat van deze voorspellingen schenden volgens de VN het recht op privacy.

Het recht op privacy komt volgens de VN ook steeds meer in het gedrang door het gebruik van biometrische herkenning van individuen in de publieke ruimte. "Biometrische herkenning zorgt ervoor dat overheden individuen kunnen identificeren en traceren in de publieke ruimte. Daarmee wordt de mogelijkheid ondermijnd om niet geobserveerd door het leven te gaan", klinkt het.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha