De Amerikaanse overheid wil het gebruik van gezichtsherkenning de komende jaren uitbreiden, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse rekenkamer. Voor het onderzoek werden 24 federale overheidsinstanties ondervraagd. Zestien van de ondervraagde instanties maken gebruik van gezichtsherkenning voor digitale toegang of cybersecurity, zoals het ontgrendelen van smartphones en laptops door medewerkers. Dit blijkt de meestgebruikte toepassing van gezichtsherkenning.

Twee instanties zijn begonnen met het testen van gezichtsherkenning om de identiteit van personen vast te stellen die op een overheidssite inloggen. Verder blijkt dat zes overheidsinstanties de technologie inzetten bij strafrechtelijke onderzoeken, zoals het vergelijken van beelden met foto's van verdachten. Ook zijn er meerdere instanties die gezichtsherkenning voor fysieke beveiliging gebruiken, bijvoorbeeld of iemand op een zwarte lijst voorkomt of om toegang tot een locatie te krijgen.

Tevens blijkt uit het onderzoek van de Amerikaanse rekenkamer dat meerdere overheidsinstanties bezig zijn met het ontwikkelen en onderzoeken van gezichtsherkenningstechnologie, bijvoorbeeld om mensen met mondkapjes te kunnen herkennen. Meerdere ministeries blijken ook gebruik te maken van de software van Clearview AI. Het bedrijf verzamelt foto's van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem. Dit systeem bevat een database van drie miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen onbekende verdachten worden herkend.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha