Toen zij vorig jaar voor het eerst publiceerde over Clearview AI, kondigde journalist Kashmir Hill het einde van privacy aan zoals wij dat kennen. Overdreven? Niet echt. Clearview AI schraapt onze gezichten van het internet om zo verschillende partijen van toegang te voorzien tot een massale, onrechtmatige gezichtendatabank. Vooral voor opsporingsdiensten blijkt deze dienst interessant. Iedereen wiens gezicht in Clearview AI's databank staat, kan namelijk redelijk makkelijk worden geïdentificeerd. Iemand maakt een foto van jou (of uploadt een still uit camerabeelden), en Clearview AI levert online bronnen aan waar datzelfde gezicht in voorkomt.

Ook ik, Lotte, sta in de databank van Clearview AI. Dat weet ik omdat ik een inzageverzoek deed bij Clearview. Clearview AI heeft verschillende foto's van mij, en verschillende links naar informatie over mij op het internet. Dit betekent dat iemand met toegang tot Clearview AI's "dienst", een foto van mij kan maken op straat en in een oogwenk te weten kan komen wie ik ben, waar ik werk, waar ik gesproken heb en met wie ik om ga.

Op basis van deze informatie en de klantenlijst die is gelekt, concluderen we dat het aannemelijk is dat Clearview AI ook aan Nederlandse organisaties toegang verkoopt tot een databank van mensen woonachtig in Nederland.

Matthias Marx van de Duitse organisatie Chaos Computer Club diende een klacht over Clearview AI in bij de Hamburgse privacytoezichthouder. Die oordeelde dat de databank van Clearview AI onrechtmatig is. Vorige week hebben ook onze collega organisaties Privacy International, Hermes Centre for Transparency and Digital Human Rights, Homo Digitalis en Noyb klachten ingediend bij verschillende Europese toezichthouders.

Ook wij zouden graag een klacht indienen bij onze toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar om dit te kunnen doen hebben we nog één stukje informatie nodig: we moeten kunnen aanwijzen welke partij in Nederland gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van Clearview AI. Daarom deze open oproep. Heb jij het ontbrekende stukje informatie wat ons de mogelijkheid geeft om Clearview AI in Nederland aan te pakken? Neem dan alsjeblieft contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op. Dat kan op verschillende manieren, waaronder via (versleutelde) e-mail of via Signal. Alvast bedankt.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha