Verschillende privacyorganisaties zijn donderdag rechtszaken gestart tegen het omstreden gezichtsscanbedrijf Clearview AI. Ze stellen dat de manier waarop het bedrijf data verzamelt in strijd is met de Europese privacywetgeving.

Clearview verzamelt zonder medeweten van gebruikers afbeeldingen van sociale media om een grote database van gezichten te creëren. Het bedrijf uit New York kan met deze database de identiteit van personen vaststellen. Clearview zegt dat zijn database ruim drie miljard afbeeldingen van gezichten bevat.

De klachten zijn in Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Italië en het Verenigd Koninkrijk ingediend. Dat deden de privacyorganisaties Privacy International, NYOB, Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights en Homo Digitalis.

Clearview ligt al langere tijd onder vuur bij privacyorganisaties. In maart werd in de Verenigde Staten een aanklacht ingediend om te zorgen dat het bedrijf geen data kon verzamelen van inwoners van Californië. Ook startten privacywaakhonden in het VK, Australië en Canada onderzoeken naar het bedrijf.

Begin vorig jaar bleek uit onderzoek van BuzzFeed News dat de software van Clearview door private bedrijven gebruikt werd, ook al zei het bedrijf dat de software alleen voor autoriteiten bedoeld is. 

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha