Het gebruik van gezichtsherkenning om personen in grote groepen mensen te identificeren brengt verschillende risico's met zich mee, waaronder de dreiging van 'function creep', zo stelt Wojciech Wiewiorowski, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS).

Daarbij moet er ook een verschil worden gemaakt tussen gezichtsherkenning om bijvoorbeeld een telefoon te ontgrendelen of het identificeren van personen in openbare ruimtes.

Wiewiorowski waarschuwt dat als de infrastructuur eenmaal aanwezig is, gezichtsherkenningstechnologie ook eenvoudig voor allerlei andere doeleinden is te gebruiken die de privacy onder druk zetten, wat ook wel "function creep" wordt genoemd. Daarnaast kunnen slechte datasets voor gezichtsherkenning tot discriminatie leiden. 

"Kunstmatige intelligentie moet worden gebruikt om ons leven, individueel en als samenleving te verbeteren, maar een dergelijke verbetering zou nooit ten koste van onze waarden en fundamentele rechten mogen gaan", laat Wiewiorowski weten.

De EDPS zal de uitkomsten van de workshop gebruiken voor het opstellen van een strategie over de ontwikkeling van nieuwe technologieën en hun mogelijke impact op fundamentele rechten.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha