Met de Russische gezichtsherkenningsapp FindFace kan een onbekende geïdentificeerd worden aan de hand van een foto. Sinds vorige week heeft het programma haar database uitgebreid naar Twitter en kan het binnen een seconde de foto’s van 300 miljoen twitteraars doorzoeken.

Volgens de makers kan hun programma met 70 procent betrouwbaarheid de identiteit van gefotografeerde personen vaststellen. FindFace geeft bij het resultaat ook foto’s weer van mensen die er het meest op lijken.

De makers denken dat hun applicatie veel gebruikt zal worden door twitteraars, maar toch hebben ze niets aan Twitter laten weten over de integratie. Nu Wexler, een woordvoerder van Twitter, heeft laten weten dat het gebruik van de Twitterdatabase in strijd is met de regels. “Toen we op de hoogte werden gesteld dat ze onze data gebruikten, waren we vastbesloten dat het een schending van onze regels is en hebben we ze het gebruik van onze data verboden. We nemen het heel serieus en doen verder onderzoek,” verklaarde Wexler. Al vanaf de lancering vorig jaar zijn er vragen rondom privacyschending door FindFace.

Inmiddels zijn de makers in gesprek om hun techniek te gebruiken bij de 150 duizend beveiligingscamera’s in Moskou. Ook voor commerciële toepassingen staan de makers open, bijvoorbeeld een winkelcamera die registreert dat je naar een stereo-installatie kijkt en via de identificatie gerichte reclame stuurt. 

Alles bij de bron; HPdeTijd


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!