Tot nu toe werd er eigenlijk altijd blindelings vanuit gegaan dat de iris van een persoon snel vergaat na iemands dood en dus waardeloos zou worden voor een irisscan. Niet dus. Tot zelfs meer dan een dag na de dood is het verschil met een levende oogbal door de scanner niet te zien. 

De Poolse wetenschapper die dit fenomeen ontdekte, werkt nu hard aan een sluitende manier om dit wel te zien nu de irisscan steeds populairder wordt als beveiliging, van vooral zeer belangrijke plekken. Denk aan: kerncentrales en hoofdkantoren van geheime diensten. Momenteel zet hij in op een kort lichtflitsje in de scanner. Ieders pupil reageert weer net wat anders op een lichtflits en ook dat lijkt, net als een vingerafdruk of het patroon in iemands iris, uniek voor een persoon. En belangrijker: bepalend of iemand nog leeft of niet.

Het lijkt te werken, maar waarschuwt hij: vooralsnog alleen in de gecontroleerde omgeving van het laboratorium. De vraag is in hoeverre de pupil hetzelfde reageert in fel zonlicht of als iemand een slok op heeft.

Alles bij de bron; RTL


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha