De persoonsgegevens en pasfoto’s van elke Nederlander zijn vastgelegd in een centrale database. En de bedoeling was een paar jaar geleden dat ook onze vingerafdrukken daarbij werden opgeslagen.

In India hebben ze van de meeste inwoners nauwelijks gegevens vastgelegd. De meesten inwoners staan niet in een database en vragen ook geen paspoort aan. En dat terwijl de regering heel graag een database met persoonsgegevens zou willen hebben. En dan ook meteen inclusief foto, vingerafdrukken en irisscans. En dus gaat de Indiase overheid letterlijk bij alle mensen langs. Dat zijn er inmiddels meer dan 1,25 miljard.

Ze zijn dan ook al in 2009 begonnen en hebben nu, zeven jaar later, de magische grens van 1 miljard mensen bereikt. De overheid kan de verzamelde data natuurlijk voor vanalles gebruiken. Wat als iemands vingerafdrukken worden gevonden op de plaats van een misdrijf? En misschien nog wel risicovoller: kan de Indiase overheid garanderen dat de database nooit in de handen van criminelen komt. Stel je voor: een database met de biometrische gegevens van 1,25 miljard mensen…

The Guardian schreef een fantastische reportage over dit bizarre project en dat stuk moet je eigenlijk gewoon even lezen.

Alles bij de bron; NumRush


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha