De FBI heeft toegang tot de foto's van 412 miljoen voornamelijk onschuldige Amerikanen en buitenlanders die het via gezichtsherkenningssoftware kan analyseren. Dat blijkt uit een rapport (pdf) van de Government Accountability Office (GAO) dat in mei werd gepubliceerd en gisteren werd vrijgegeven.

De foto's zijn uit verschillende databases afkomstig. Het gaat om de Next Generation Identification (NGI) gezichtsherkenningsdatabase van de FBI die uit bijna 30 miljoen foto's bestaat, maar ook de visum- en paspoortdatabase van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de biometrische database van het ministerie van Defensie en de databases met rijbewijzen van tenminste 16 Amerikaanse staten. Bij elkaar gaat het om zo'n 412 miljoen foto's. "Voornamelijk van Amerikanen en buitenlanders die geen misdrijf hebben begaan", aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

De GAO was gevraagd om het gebruik van gezichtsherkenning door de FBI te onderzoeken en of dit wel binnen de Amerikaanse privacywetgeving plaatsvindt. Uit het onderzoek komt naar voren dat de FBI op privacygebied en het gebruik van gezichtsherkenning tekortschiet. Verder hekelt de GAO ook de testprocedure van de FBI. Zo heeft de Amerikaanse opsporingsdienst nooit getest hoe vaak het systeem foute resultaten geeft. Volgens de GAO moet de FBI dan ook meer doen om de privacy en nauwkeurigheid te garanderen. Om hiervoor te zorgen zijn erin het onderzoeksrapport zes aanbevelingen gedaan.

De EFF is ook kritisch over het systeem en de werkwijze van de Amerikaanse opsporingsdienst. Volgens de burgerrechtenbeweging zijn de resultaten van de GAO ook schokkend, aangezien de FBI vorig maand nog vroeg om bepaalde belangrijke privacyregels niet voor het gezichtsherkenningssysteem te laten gelden. "Keer op keer bevestigen de geheime dataverzamelingen van de FBI dat we meer transparantie nodig hebben, niet minder", aldus de EFF.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha