Van terrorisme tot verkrachtingen, het herkennen van verdachten met gezichtsherkenning technologie zou wel eens levens kunnen redden. In Leicestershire gebruikt de politie een systeem om hun eigen database met foto’s te doorzoeken op zoek naar verdachten. Een speciaal team van politiemensen vergelijkt foto’s die collega’s aanleveren met de database en zij moeten dan kiezen uit de reeks foto’s die wordt teruggegeven. Het is ‘intelligence’: het systeem zegt dat het deze persoon zou kunnen zijn. Daarna moet je dus nog gewoon onderzoek doen. De software is in gebruik sinds april 2014 en het politiekorps zegt dat het al veel verdachten heeft helpen herkennen. 

Er zijn ook sceptici: het is niet toegestaan DNA te bewaren van mensen die nog nooit zijn veroordeeld voor een strafbaar feit. Foto’s zijn wellicht nog ingrijpender, dus waarom zou het daarbij wel mogen? De toezichthouder biometrie, Alastair MacGregor, heeft diverse keren het bestaan van de fotodatabase aangekaart. Hij maakt zich zorgen dat het vertrouwen van burgers in de politie kan afbrokkelen omdat niet duidelijk is hoe het proces werkt, door vragen over de wettelijkheid en door angst voor function creep. De koppeling van databases met biometrische informatie van verschillende overheidsorganen is de grootste bedreiging volgens hem. 

De chef van de politie van Leicestershire zegt dat hij er alles aan doet om binnen de wet te werken. Hij vindt dat het doorzoeken van foto’s proportioneler is dan sommige andere traditionele politiemethoden: “Het alternatief is namelijk dat je een foto hebt en er op moet vertrouwen dat een politiecollega die foto kan herkennen. En als dat niet gebeurt? Dan publiceren we die foto in de lokale krant of we zetten hem op een website.” Vroeger waren vingerafdrukken ook ‘intelligence’ en pas later werd het echt bewijsmateriaal: “Ik denk dat het bij automatische gezichtsherkenning ook die kant op gaat en dan is het aan de rechters om te bepalen of ze dat accepteren”.

Alles bij de bron; SlimBekeken


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha