Op Schiphol bestaan al geautomatiseerde identiteitscontroles op basis van gezichtsherkenning. Dat systeem heet No-Q, wat wil zeggen: geen wachtrijen. "Maar die staan er dus wel", zei Nijhuis. "Dat komt doordat het systeem niet snel en betrouwbaar genoeg is. Te vaak moeten mensen alsnog aansluiten voor de gewone paspoortcontrole." 

Dat is volgens de topman vooral een softwareprobleem, dat met wat extra geld snel op te lossen moet zijn. Ook kan volgens Nijhuis meer onderscheid worden gemaakt in de intensiteit van paspoortcontroles. "Je moet je afvragen of je een vakantievlucht met allemaal keurige gezinnen met kinderen aan boord, net zo streng moet controleren als een vlucht uit een risicogebied."

De marechaussee begrijpt de zorgen van Nijhuis en overlegt met het ministerie van Veiligheid en Justitie over de inzet op Schiphol in de zomermaanden. "Wij doen er alles aan om rijen bij de paspoortcontrole zo snel mogelijk weg te werken, maar doen geen concessie aan de kwaliteit van de grensbewaking", stelde het korps in een verklaring.

Alles bij de bron; AutomGids


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha