Biometrie & Gezichtsherkenning

Inwoners van Moskou kunnen hun reis met de metro betalen met Face Pay, een systeem met gezichtsherkenning. Handig, maar niet iedereen in Rusland is er gerust op.

Sinds afgelopen vrijdag zijn alle 241 stations in de Russische hoofdstad uitgerust met herkenningscamera’s op de toegangspoortjes. Het gebruik van het systeem is vrijwillig, oplaadbare kaarten en losse tickets blijven bestaan. 

Moskou is met het concept de eerste stad ter wereld waar betalen in de metro met je ‘gezicht’ overal kan, stelt burgemeester Liksoetov. Hij verwacht dat de komende twee à drie jaar zo’n 10 tot 15 procent van de reizigers Face Pay gaat gebruiken. Als het een succes blijkt, gaat het stadsbestuur het aantal camera’s op de tourniquets uitbreiden.

Volgens de autoriteiten is de privacy van de reizigers is volkomen gewaarborgd, de biometrische gegevens worden opgeslagen op servers waartoe alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken toegang heeft en ze worden niet gekoppeld aan andere persoonlijke gegevens.

Maar daarvan is niet iedereen overtuigd. Roskomsvoboda, een Russische organisatie die opkomt voor digitale rechten van burgers, beweert al tientallen klachten te hebben ontvangen over gezichtsherkenning. De politie hield mensen per abuis aan en deelde zelfs boetes uit, omdat hun gezichten werden aangezien voor een ander.

,,De technologie heeft zeker voordelen, maar kan de privacy zeer ernstig aantasten’’, vreest Sarkis Derbinjan, jurist bij Roskomsvobodaeen Russische organisatie die opkomt voor digitale rechten van burgers. ,,Data lekken voortdurend en degenen die er toegang toe hebben, misbruiken vaak hun positie door gegevens te verkopen.’'

Het probleem gaat volgens Derbinjan verder dan alleen de metro. Want sinds 2017 hangt in Moskou overal apparatuur die gezichten kan herkennen. ,,Het gaat om honderdduizenden camera’s, die burgers ‘bewaken’ in boven- en ondergronds vervoer, op straat, bij de ingangen van huizen en tijdens vreedzame protesten. Het netwerk wordt elk jaar groter, waardoor de risico’s op misbruik toenemen.’’

Ook Human Rights Watch stelt in een rapport van half september dat het cameranetwerk ‘ernstige gevolgen’ heeft voor de mensenrechten in Rusland. Temeer doordat het zich ook richt tegen politieke tegenstanders van het Kremlin. Zo berichtten Russische media al dat demonstranten via gezichtsherkenning zijn opgepakt, toen ze in januari van dit jaar de straat opgingen voor de gearresteerde oppositieleider Aleksej Navalny.

Derbinjan betwijfelt of veel Moskovieten Face Pay zullen gebruiken. ,,Het vertrouwen van burgers in de autoriteiten is erg laag. Daarom zijn Russen in veel opzichten bang om hun biogegevens in te leveren.’'  In een metrostation in het zuiden van Moskou worden zijn woorden bewaarheid. Vrijwel niemand lijkt voor Face Pay te voelen. Vitalie (58, liever geen achternaam) piekert er niet over, hij is ronduit negatief. ,,Het systeem wordt verkocht als comfort, maar als ze me hier bij de ingang herkennen, weten ze alles van me. Ik vertrouw de autoriteiten absoluut niet. Ze liegen voortdurend.’’

Alles bij de bron; PZC


 

De camera's in de handscanners van Albert Heijn staan uit en worden niet gebruikt. Dat laat een woordvoerder van de supermarkt weten na Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

De scanners, die worden gebruikt om boodschappen te scannen, bevatten camera's voor gezichtsherkenning. Deze sensoren zitten aan de voorzijde van de handscanners, boven het scherm. De functie kan door supermarkten worden gebruikt om klanten te identificeren.

Het bedrijf dat de scanners verkoopt, noemt de functie als een van de opties om te gebruiken. Albert Heijn geeft aan dit niet te doen. De functie zit wel op de scanners maar staat uit, vertelt de woordvoerder.

Mochten klanten zich alsnog ongemakkelijk voelen bij de camera's, dan kan een smartphone ook dienst doen als scanner, zegt hij.

Alles bij de bron; NU


 

Negen Britse scholen zijn maandag begonnen met het gebruik van gezichtsherkenning voor het afrekenen in de kantine. De stap moet het afrekenen sneller maken, zo redeneren de scholen. Critici vinden dat de techniek gezichtsscans normaliseert en zijn er tegen.

Een van de critici is Fraser Simpson, die de rol bekleedt van Biometrie Commissaris, een onafhankelijk toezichthouder van de Britse overheid om gebruik van biometrische instrumenten door de overheid na te kijken. Simpson zegt dat scholen andere methodes van authenticatie moeten gebruiken als dat mogelijk is.

Ook burgerrechtorganisatie Big Brother Watch en de maker van het Biometrics in School-blog uiten tegen de zakelijke krant twijfels over de inzet van gezichtsscanners. Volgens hen normaliseert het die technologie, waardoor kinderen eraan gewend raken om dat te gebruiken voor iets dagelijks als het kopen van lunch. In Europa pleitten toezichthouders deze zomer voor een algemeen verbod op gezichtsherkenning

Volgens ouders is het mogelijk dat leerlingen niet voldoende informatie hebben gekregen om een goede keuze te maken. De gezichtsherkenning is niet verplicht, blijkt uit een faq.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Inwoners van Moskou kunnen voortaan betalen via een gezichtsscan als ze gebruik willen maken van de metro in de stad. Ze moeten via de mobiele app een foto, bankrekening en metro-abonnement koppelen voor Face Pay. Face Pay is in werking gezet bij meer dan 240 metrostations in Moskou, meldt The Guardian

Als gebruikers eenmaal hun foto, rekening en metrokaart verbonden hebben met de dienst, hoeven ze alleen in de camera bij de stations te kijken om door te mogen lopen bij de poortjes.

Volgens het Kremlin wordt de data versleuteld en verwerkt in datacenters waar alleen interne ministeriemedewerkers toegang toe hebben. The Guardian citeert de oprichter van de burgerrechtenorganisatie Roskomsvoboda, Stanislav Shakirov, die kritisch is en waarschuwt dat de data bij veiligheidsdiensten kan belanden. Volgens hem beweegt Rusland zich richting autoritaire landen als China waar gezichtsherkenning verder ontwikkeld is. Moskou past al realtime gezichtsherkenning toe bij beveiligingscamera's in de stad.

Alles bij de bron; Tweakers


 

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming om opheldering gevraagd over de front-facing camera op de zelfscanner van Albert Heijn en het toepassen van gezichtsherkenning.

Het gaat om de PS20 van fabrikant Zebra. Volgens het bedrijf ondersteunt de front-facing camera op de zelfscanner gezichtsherkenningssoftware om automatisch klanten te identificeren.

de Kamerleden Van Raan en Wassenberg willen o.a. weten op welke rechtsgrond Albert Heijn of andere supermarktketens zich kunnen baseren als zij besluiten gezichtsherkenning in te zetten en of de minister wil bevestigen dat gezichtsherkenning alleen mag worden ingezet voor authenticatie bij zwaarwegende belangen of wanneer daar ‘uitdrukkelijke toestemming’ voor wordt gegeven.

De minister moet tevens duidelijk maken hoe waarschijnlijk hij het acht dat een externe partij toegang kan krijgen tot de zelfscanners met gezichtsherkenning.

Afsluitend willen de PvdD-Kamerleden weten wat minister Dekker kan doen om te voorkomen dat supermarkten nu of in de toekomst gebruik maken van gezichtsherkenning en of hij het ermee eens is dat het beter zou zijn als supermarkten kiezen voor apparaten die geen biometrische persoonsgegevens kunnen analyseren. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Alles bij de bron; Security


 

Twee Belgische rechercheurs hebben een proeflicentie van de omstreden gezichtsherkenningssoftware Clearview AI gebruikt. Dat erkent minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden nadat ze dit eerder tweemaal had ontkend.

De rechercheurs waren bij een vergadering aanwezig van de slachtofferidentificatie-taskforce van Europol en kregen daarbij toegang tot 'een proeflicentie die voor een beperkte periode geldig is'.

Daarbij werd Clearview volgens Verlinden gepresenteerd door de FBI en zijn toen 'een beperkt aantal raadplegingen' met Clearview uitgevoerd. De Belgische rechercheurs leverden toen zelf foto's aan. Verlinden benadrukt dat Clearview niet structureel wordt gebruikt; voor zover bekend is dit de enige keer dat Clearview door de Belgische politie is gebruikt.

Het Belgische Controleorgaan op de politionele informatie, kortweg COC, heeft de federale politie aanvullende vragen gesteld over het gebruik van Clearview. Antwoorden hierop worden over anderhalve week verwacht. 

Ook Nederland staat op de Buzzfeed-lijsten. De Nederlandse overheid heeft inmiddels tweemaal ontkend dat de Nederlandse politie gebruikmaakt van Clearview. 

Alles bij de bron; Tweakers


 

Clearview AI heeft inmiddels zo’n tien miljard foto’s via social media bij elkaar geschraapt. Dit zegt medeoprichter en ceo Hoan Ton-That in een interview. Eerder werd nog uitgegaan van drie miljard foto’s.

Het bedrijf verzamelt via Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en andere netwerken de profielfoto’s van de gebruikers, inclusief bijbehorende gegevens. Deze informatie kan vervolgens worden vergeleken met beelden van personen op bewakingscamera’s, zodat opsporingsinstanties weten welke persoon er achter schuilt. Volgens Ton-That is de pakkans een stuk groter geworden nu de database is gegroeid.

Alles bij de bron; deMorgen


 

Gezichtsherkenningsapp Clearview werkt aan functies om geblurde gezichten te verscherpen en bedekte delen van een gezicht in te vullen op basis van algoritmes. Dat zegt de oprichter in een gesprek met Wired.

De functies moeten in de tool komen die nu vooral in gebruik is bij opsporingsdiensten, zegt oprichter Hoan Ton-That tegen Wired. De oprichter geeft toe dat daardoor de software meer fouten kan maken, omdat de algoritmes moeten gokken hoe een gezicht er echt uitziet. Daarom is het de bedoeling dat mensen de software gebruiken als aanwijzing en niet als definitief bewijs van iemands identiteit.

Het is onbekend of en wanneer de functies om geblurde gezichten te verscherpen en bedekte delen van een gezicht geautomatiseerd in te vullen in de software zal verschijnen. Clearview heeft een database van tien miljard beelden van internet om zo mensen vanaf nieuwe beelden te kunnen identificeren.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Vraag 11

Heeft u kennisgenomen van het rapport ‘The Rise and Rise of Biometric Mass Surveillance in the EU’, van de organisatie European Digital Rights (EDRi), waarin het gebruik van biometrische surveillance in drie lidstaten, waaronder Nederland, onder de loep wordt genomen?6 Wat is uw reactie op dit rapport?

Antwoord op vraag 11

Ja, ik heb kennisgenomen van dit rapport. Ik beschouw het rapport als een overzichtsrapportage. De gepresenteerde informatie en de punten van kritiek zijn al eerder gepubliceerd in Nederlandse kranten, op nieuwswebsites en in publicaties. Verschillende leden van uw Kamer hebben hier al vragen over gesteld. Ik ben in de antwoorden op die vragen al ingegaan op de beschreven punten van kritiek. Ik zie geen aanleiding daar iets aan toe te voegen.

Alles bij de bron; RijksOverheid [pdf]


 

Het wetsontwerp bevat ruimte voor het gebruik van massale biometrische bewaking in openbare ruimten in Servië, geavanceerde technologieën met gezichtsherkenningssoftware die het mogelijk maken grote hoeveelheden gevoelige persoonsgegevens in realtime vast te leggen en te verwerken.

Het lid van EDRi, de SHARE Foundation, heeft het openbare debat over het wetsontwerp aangegrepen om zijn juridische opmerkingen in te dienen over de bepalingen die de massale biometrische bewaking in openbare ruimten regelen, en eist van de autoriteiten dat zij onverwijld een moratorium afkondigen op het gebruik van dergelijke technologieën en systemen in Servië.

Indien Servië de bepalingen inzake massale biometrische surveillance aanneemt, wordt het het eerste Europese land dat burgers in de openbare ruimte permanent en zonder onderscheid in de gaten houdt.

De technologieën die op die manier ter beschikking van de politie zouden worden gesteld, zijn zeer ingrijpend voor de privacy van de burgers, met mogelijk drastische gevolgen voor de mensenrechten en de vrijheden, en hebben een diepgaande invloed op een democratische samenleving. Daarom hebben de Verenigde Naties en de Europese Unie zich reeds uitgesproken tegen het gebruik van massaal biometrisch toezicht door de politie en andere veiligheidsdiensten van de staten.

Alles bij de bron; EDRI [vertaald met www.deepl.com/translator]


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha