Test-Aankoop sleept de verzekeraars Axa, AG Insurance en Belfius voor de rechter omdat ze met hun medische vragenlijst de privacywetgeving schenden. Nogal wat vragen op die medische vragenlijst zijn "ongeoorloofd".

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening hoort vaak een schuldsaldoverzekering. Bij de aanvraag hiervoor moet de klant een medische vragenlijst invullen aan de hand waarvan de bank-verzekeraar het overlijdensrisico inschat. Op deze medische vragenlijst staan volgens Test-Aankoop nogal wat vragen die "ongeoorloofd" zijn. 

Volgens November stellen een aantal verzekeraars ook vragen over verkoudheden, blaasontsteking, gebruik van een puffertje, spierpijnen, bezoek aan de kinesist. "Bijna iedereen heeft wel al eens deze aandoeningen gehad. Deze vragen staan niet in verhouding tot het doel dat zij zouden moeten nastreven. Ook de vraag naar erfelijke ziektes is door de wet verboden. De verzekeraar mag wel peilen naar hoeveel u rookt of hoeveel alcohol u drinkt, want die vragen zijn wel relevant om een overlijdensrisico in te schatten. Maar veel medische vragen gaan verder dan dat, en de consument weet niet dat dit eigenlijk ongeoorloofd is. De verzekeringnemer van zijn kant heeft de plicht de vragenlijst naar waarheid in te vullen en mag geen dingen verzwijgen."

"Een ander probleem is dat die vragen alleen mogen worden bekeken door een bepaald medisch team bij de verzekeraar zelf. Een aantal verzekeraars behouden zich het recht die informatie ook over te maken naar een aantal andere afdelingen binnen de groep. Dat is ook een schending van de privacy", aldus Test-Aankoop.

Alles bij de bron; deRedactie [Thnx-2-Luc]


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha