Bijna de helft van de ouders gebruikt apps om het scherm- en sociale media-gebruik van hun kinderen te controleren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar het mediagebruik en de mediawijsheid bij -18-jarigen en hun ouders. 

Voor dit onderzoek vulden ruim 700 ouders, waarvan er 81 een kind met een mentale beperking of met autisme hebben, een online vragenlijst volledig in. Twintig ouders hebben zich over het mediagebruik van hun kinderen ook nog laten interviewen... 

...Bezorgdheden over het gebruik van sociale media nemen toe bij kinderen boven 8 jaar, dat is de leeftijd waarop velen daar voor het eerst mee aan de slag gaan.  Wanneer hun kinderen opgroeien, stellen ouders zich langzaam aan minder vragen.

Privacy is een dubbel verhaal. Er zijn weinig ouders die zich afvragen of het ok is dat er foto’s of video’s van hun kind online staan (19%) en welke gegevens hun kind online deelt (15%). Anderzijds vraagt ongeveer de helft van de ouders zich wel af hoe ze de privacy van hun kind mee kunnen bewaken.Toch geven ouders zelf ook niet altijd het goede voorbeeld wanneer het om privacy gaat.  63% van hen plaatst zelf wel eens een foto of video van de kinderen online en bijna de helft van hen (45%) vraagt hier ook geen toestemming voor, vooral niet aan de jongste kinderen. 

Alles bij de bron; VRTAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha