Op Goede Vrijdag maakten Apple en Google bekend dat ze samen ontwikkelaars van zulke traceer-apps gaan helpen. Apple en Google samen: alsof Pasen en Pinksteren op één dag vallen. De techreuzen bouwen zelf niet de apps, dat laten ze aan overheden en gezondheidsorganisaties over.

Binnenkort zit ‘contact tracing’ standaard in onze mobiele besturingssystemen. Je kunt zelf besluiten of je het activeert, zeggen Apple en Google. De verwachtingen van de traceer-apps zijn hooggespannen. Tegelijkertijd bestaat de angst dat we een surveillancenetwerk optuigen waar we nooit meer vanaf komen. 

Om in coronasferen te blijven; is het middel niet erger dan de kwaal? Bluetooth is geen betrouwbare afstandsmeter als je niet weet om wat voor contacten het gaat. Je buurman hoest niet door de schutting heen, zijn bluetoothsignaal is wel zichtbaar. Dat geldt ook voor de kassière achter een glazen ruit. 

Moxie Marlinspike, de bedenker van de privacyvriendelijke chat-app Signal, vond ook wat zwakheden in het Apple/Google-plan. Het systeem is anoniem, totdat je ziek wordt. 

'So first obvious caveat is that this is "private" (or at least not worse than BTLE), *until* the moment you test positive. At that point all of your BTLE mac addres over the previous period become linkable. Why do they change to begin with? Because tracking is already a problem.'

Wellicht zijn Nederlanders massaal bereid zo’n app te installeren, in de hoop wat grip te krijgen op iets waar we tot nu toe machteloos naar staan te kijken. Maar of we er ook naar zullen leven, valt te betwijfelen. 

Alles bij de bron; NRCAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha