Autorijders die hun rijgedrag door de ANWB laten monitoren kunnen nu korting op hun autoverzekering bij de Wielrijdersbond krijgen. Door het plaatsen van een dongel in de auto kan de ANWB zien hoe bestuurders zich in het verkeer gedragen. Aan de hand hiervan wordt er een premiekorting berekend.

De korting kan tot 30% van de verzekeringspremie oplopen. Bestuurders kunnen via de Veilig Rijden-app en een bij de verzekering behorend online account feedback op hun rijstijl bekijken, alsmede hun rijscore en bijbehorende korting. 

De ANWB zegt dat bestuurders de eigenaar van hun gegevens blijven. "Wij gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor jouw rijstijl en het berekenen van je korting. Daarnaast gebruiken wij de gegevens anoniem voor statistische analyses", aldus de Wielrijdersbond. Gegevens worden niet voor snelheidscontroles of het afwijzen van schadeclaims gebruikt waarbij er boven de wettelijke maximale snelheidslimiet is gereden. Ook worden de gegevens niet andere partijen doorverkocht.

Wel kunnen de data worden gebruikt om te onderzoeken of een andere weggebruiker onterecht schade op de bestuurder probeert te verhalen. Daarnaast kunnen de gegevens worden gebruikt als de ANWB vermoedt dat het ten onrechte een claim heeft ontvangen. Verder zegt de ANWB geen data aan de politie of andere autoriteiten te verstrekken, tenzij er fraude wordt vermoed, de bestuurder fraude heeft gepleegd of de rechter dwingt de gegevens aan de autoriteiten te verstrekken.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha