Jonge automobilisten zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Een combinatie van jeugdige overmoed en weinig ervaring maakt dat ze relatief vaak betrokken zijn bij ongelukken, met alle gevolgen die daarbij horen. Voor ouders die niet zonder bezorgd te zijn hun autosleutels uit handen durven geven, is er sinds kort een oplossing. Een apparaatje dat in de gaten houdt of hun kroost met kersvers rijbewijs op zak, zich wel gedraagt, zodra ze om de hoek verdwijnen.

De RookieDongle heet het ding, en het komt uit België. Ook daar zijn jonge automobilisten, net als in Nederland, oververtegenwoordigd in de cijfers van verkeersdoden en -slachtoffers. Het apparaat, zo groot als een stuk zeep, wordt in de auto geklikt en registreert locatie, snelheid en toerental. Die gegevens worden continu doorgegeven aan de database van het bedrijf, waar deze worden gekoppeld aan de toegestane maximumsnelheid. Aan het einde van de maand krijgen de klanten, ouders en kind, een rapportje thuisgestuurd met het rijgedrag. Bij extreem hoge snelheidsovertredingen kunnen ouders ervoor kiezen om een direct een melding te krijgen.

Wie zich aan de regels houdt, blijft buiten schot. ,,Als je niet te hard rijdt, krijgen je ouders nooit te horen waar je bent geweest, en hoe laat je daar was. Privacy is de beloning van goed gedrag”, verklaart Christophe Neyt directeur van Dongleapps, het bedrijf dat het kastje op de markt brengt.

Alles bij de bron; Metro


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha