De terroristische aanslagen in Brussel hebben in België opnieuw de discussie doen oplaaien over de mogelijkheid om volledig anoniem een prepaid mobiele aansluiting te kunnen gebruiken. Voor de staatsveiligheid wil België af van deze mogelijkheid. Net als in Nederland is het in België tot op heden mogelijk om volledig anoniem een prepaid simkaart te kopen en deze te gebruiken. Voor het gebruik van deze simkaart hoeft de gebruiker geen persoonlijke gegevens in te sturen of een identificatiebewijs te overleggen.

Vandaag de dag heeft echter nagenoeg iedereen een mobiele telefoon of smartphone en zal de verplichting om persoonlijke gegevens of een identificatiebewijs te verstrekken niet meer van invloed zijn om het gebruik van mobiele diensten, zo denkt de Belgische regering. 

In diverse Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, zijn telecomproviders alreeds verplicht om te registreren door wie een prepaid simkaart gebruikt wordt. Ook in Europees verband wordt gekeken naar het afschaffen van anonieme prepaid simkaarten. In Nederland heeft de politie ook al vaker aangedrongen op het afschaffen van anonieme prepaid simkaarten omdat deze in veel zaken belemmeringen opleveren bij het verzamelen van bewijzen.
 
Alles bij de bron; GSM-HelpDesk
Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha