Er zijn werkgevers die de online praktijken van werknemers bespieden. Ze lezen stiekem mee met je mail, checken je chatverkeer en zien wat je allemaal op internet uitspookt. Wens je meer privacy? Maak het je baas lastig en neem maatregelen om spionage tegen te gaan. De Nederlandse wetgeving geeft werkgevers behoorlijk wat ruimte om online activiteiten van hun personeel te monitoren. De kans bestaat dus dat je baas regelmatig meegluurt om te controleren of je het werk nog wel naar behoren doet. 

Overigens biedt de wet nog wel enigszins privacybescherming, al zijn de exacte regels hiervan op verschillende manieren te interpreteren. Bij afwezigheid is het voor werkgevers toegestaan om je zakelijke mails te openen. Privémailtjes lezen is daarentegen niet toegestaan. Je baas mag wel weer gerichte controles uitvoeren om te zien of je wel voldoende met je werk bezig bent. Voor internet geldt min of meer hetzelfde. Je baas mag niet de hele dag meekijken met welke websites je bezoekt, maar steekproeven zijn wel mogelijk. Wanneer een werkgever wil monitoren, moet hij of zij de controle overigens wel melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Vraag je je af: hoe ziet mijn baas wat ik allemaal online doe? Het antwoord hierop is simpel, namelijk door al het netwerkverkeer te loggen. De systeembeheerder of IT-afdeling van een organisatie beschikt hiervoor veelal over specifieke software. Het controleren van e-mail is nog eenvoudiger, want werkgevers loggen simpelweg in op je account. Verder is het voor je baas ook mogelijk om e-mailverkeer te scannen en onderschepte mailtjes stiekem te lezen.
 
Lees het volledige artikel en tips bij de bron; CompTotaal
Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha