De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft twaalf ontwikkelaars van Android-apps gewaarschuwd (pdf) die software aan hun apps hebben toegevoegd waarmee televisies kunnen worden afgeluisterd. Aan de apps is code toegevoegd genaamd Silverpush, die de microfoon kan inschakelen.

Silverpush heeft het monitoren van het kijkgedrag van consumenten als doel. Aan televisieprogramma's en reclames worden "unieke audiobakens" toevoegd die onhoorbaar voor de gebruiker zijn, maar door de Silverpush-code worden opgevangen. Op deze manier kan er een uitgebreid overzicht van het kijkgedrag worden gemaakt als de mobiele telefoon of tablet van de gebruiker is ingeschakeld en zich in de buurt van de televisie bevindt.

"Deze apps zijn in staat om in de achtergrond mee te luisteren en informatie over consumenten te verzamelen zonder hen hierover te informeren", zegt Jessica Rich van de FTC. De FTC stelt dat de apps om toegang tot de microfoon vragen, ook al hebben de apps in kwestie dit zelf helemaal niet nodig. Tevens wordt nergens aangegeven dat de app het kijkgedrag kan monitoren, ook al wordt de app zelf niet gebruikt. Hoewel Silverpush de audiobakens nog niet toevoegt aan de televisieprogrammering voor Amerikaanse consumenten, moeten de app-ontwikkelaars wel om toestemming vragen. 

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha