Mag je na het verlaten van het vliegtuig je boardingkaart zo in de vuilbak gooien? Beter niet dus als je privacy je lief is, zo blijkt.

Een Amerikaanse tv-zender bekeek de typische boardingkaart van naderbij en ontdekte dat die soms veel persoonlijke informatie bevat. Die informatie is misschien niet letterlijk op de kaart geprint, ze bevindt zich wel achter de QR-codes die op elke boardingkaart aanwezig zijn. Een journaliste van het tv-station nam de proef op de som en merkte dat ze met een eenvoudige app op haar smartphone de persoonlijke gegevens van verschillende passagiers kon aflezen, simpelweg door hun boardingkaart te scannen.

Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen de informatie op de kaarten versleutelen zodat ze enkel met het juiste toestel kan uitgelezen worden doen veel andere maatschappijen dit niet. Zo kon bijvoorbeeld het ‘frequent flyer’-nummer van de betreffende passagiers door iedereen worden uitgelezen. Met dat nummer is het vervolgens vrij eenvoudig om in te loggen op de website van de luchtvaartmaatschappij en zo alle gegevens over de klant en welke vluchten die recent heeft genomen op te vragen.

De internationale luchtvaartorganisatie IATA verklaarde in een reactie dat elke luchtvaartmaatschappij zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging van z’n boardingkaarten en van de websites voor frequent flyers. 

Bron; Express [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha