Microsoft heeft opnieuw een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn privacystatement. Het bedrijf is er de afgelopen maanden van beticht onnodig veel persoonlijke gegevens te vergaren met Windows 10, iets wat lang niet altijd terecht was en daar maakt het nu korte metten mee. Verder maakt Microsoft duidelijk in de verklaring dat er wat verschillen zijn tussen een persoonlijke account en een werk of school-account. Bij de laatste twee accounts kan een bedrijf of scholengemeenschap ook extra regels opleggen aan gebruikers die invloed hebben op de privacy van de gebruiker.

Bij een persoonlijke account bepaalt Microsoft de voorwaarden en die zijn nu helderder dan in de vorige versie uit juli van dit jaar. Zo was er wat onduidelijkheid over wat Microsoft nu precies deed met de inhoud van de e-mails van Outlook.com-gebruikers (en voormalig Hotmail-gebruikers). Verder was er kritiek dat Microsoft BitLocker sleutels opslaat in OneDrive omdat niet duidelijk was wat Microsoft daar verder mee deed. Nu heeft Microsoft laten weten dat het daar helemaal niets mee doet. Zo staat het letterlijk in de voorwaarden. 

Ook was er veel kritiek dat Microsoft zichzelf toegang verschafte tot je persoonlijke bestanden en informatie. Hier heeft Microsoft nu wat woorden weggehaald en duidelijk neergezet dat het daarbij gaat om persoonlijke bestanden en informatie in OneDrive en dus niet lokaal op je pc...

...Microsoft heeft enorm zijn best gedaan om duidelijk te maken waarvoor en waarom het bepaalde data nodig heeft en zorgen over privacy weg te nemen. Als we de alinea's in de privacyverklaring lezen over Cortana is meteen duidelijk dat dit onderdeel het meest gebruik maakt van persoonlijke gegevens, wederom om een betere dienst te leveren, maar in dit geval kan de gebruiker ervoor kiezen Cortana gewoon uit te schakelen en is hier geen sprake meer van.

Mocht je toch besluiten om Cortana te gebruiken dan moet je er rekening meehouden dat Cortana zoveel mogelijk over je te weten probeer te komen. Zo wordt er regelmatig doorgegeven via Cortana op welke locatie je bent of bent geweest. Ook worden de metagegevens van foto's die je in OneDrive plaatst uitgelezen om ook daar locaties uit te vissen. Verder scant Cortana de tekstberichten en e-mails een stuk uitgebreider om te zien of er afspraken in staan met een datum en een tijd, of dat er een hotel is geboekt of een vliegticket. Als dat het geval is zal Microsoft je ook daaraan herinneren, zodat je je vlucht niet mist. 

Ook wordt je communicatie historie bijgehouden om te zien met wie je communiceert en hoe vaak. Zo kan Cortana inschatten welke personen belangrijk voor je zijn en ook hiervoor notificaties en suggesties geven. Cortana probeert je echt te leren kennen zodat het zijn werk zo goed mogelijk kan doen als een persoonlijke assistent, een beetje hetzelfde wat je van een secretaresse kan verwachten. 

Met deze nieuwe transparante privacyverklaring hoopt Microsoft weer wat zorgen weg te nemen bij gebruikers en duidelijk te maken dat het er niet op uit is je persoonlijke gegevens te verzamelen en te verkopen. Of dat ook gaat lukken zal de praktijk moeten uitwijzen. 

Alles bij de bron; TechZine


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha