Track & trace

Google Maps maakt het leven net even iets aangenamer: bijvoorbeeld met een functie om een maandelijks overzicht op te sturen van de afstanden die je hebt afgelegd. Helaas komen zulke functies met de nodige inperkingen op je privacy. Mocht je niet willen dat Maps jouw locatiegegevens opslaat, dan kun je incognito door het leven gaan. ..

...Gelukkig is het belang van privacy inmiddels doorgedrongen bij de zoekgigant en kun je de locatiegegevens van de Google-servers houden door Maps in een zogenoemde Incognitomodus te gebruiken. Nadat je de modus inschakelt, worden onderstaande gegevens niet meer opgeslagen:

  • Browse- en zoekgeschiedenis wordt niet meer opgeslagen in je Google-account;
  • Locatiegegevens worden niet meer opgeslagen; let wel, dit heeft ook impact op je gedeelde locaties, die zullen na het inschakelen van de incognitomodus niet meer worden geüpdatet.

Verder zegt Google je activiteit niet meer te gebruiken om Maps te personaliseren. De incognitomodus werkt vergelijkbaar met de modi in browsers zoals Chrome, Edge, Firefox of Safari, die er meestal voor zorgen dat je browser minder tracking-gegevens en andere persoonlijke kenmerken opslaat. Feilloos werk het meestal niet, maar het biedt alvast een eerste bescherming tegen de gigantische dataverzameling van techgiganten.

Hieronder vind je de stappen om de modus in te schakelen op je Android-telefoon.

  1. Open de Google Maps-app
  2. Klik rechtsboven in de zoekbalk op je profielfoto
  3. Selecteer Incognitomodus inschakelen
  4. Klik tot slot op Sluiten, de modus is daarna ingeschakeld

Alles bij de bron; AndroidWorld


 

IBM en Mercedes hebben samen een digitale dienst ontwikkeld om gestolen voertuigen op te sporen. 

De nieuwe dienst van IBM en Mercedes verzamelt relevante voertuig- en klantgegevens en speelt die, samen met de gps-gegevens, door aan de politie. Dat gebeurt via een geautoriseerde servicepartner die communiceert met politiebureaus wereldwijd. 

IBM ontwikkelde de back-end met cloud-native opensource-technologieën, zoals de Red Hat build van Quarkus. Als implementatiepartner verzorgt het bedrijf ook de technische interactie tussen de verschillende betrokken partijen en bestaande systemen, via bijvoorbeeld api's voor klantgegevens en callcentertools.

Urban Guard is al enige tijd beschikbaar in Europa, nu wordt de dienst ook naar Amerika en bepaalde Aziatische landen uitgerold.

Alles bij de bron; Computable


 

Qr-codes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, maar privacyexperts maken zich zorgen over de tracking die deze technologie mogelijk maakt. De code kan namelijk informatie bevatten wanneer, waar en hoe vaak een scan plaatsvindt. Daarnaast kan een qr-code ook een website openen die gebruikers trackt of om informatie vraagt.

Door middel van qr-codes hebben sommige restaurants al databases opgezet met de bestelgeschiedenis en contactgegevens van klanten, zo meldt The New York Times. Volgens de krant zullen mensen mogelijk binnenkort al met gepersonaliseerde aanbiedingen te maken krijgen als ze op qr-code-gebaseerde betaalsystemen gebruiken.

"Mensen beseffen niet dat wanneer je een qr-code scant, het complete apparaat van online tracking tussen jou en je maaltijd wordt geplaatst", zegt Jay Stanley van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU tegenover The New York Times. "Opeens is je offline activiteit dat je iets gaat eten onderdeel van een online advertentiecampagne geworden."

Alles bij de bron; Security


 

Toegangscontrole op basis van gezichtsherkenning, autonome bewakingsrobots en camera’s aan een luchtballon voor toezicht. Tijdens de Olympische Spelen, die vrijdag worden geopend in Tokio, wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technologie om de veiligheid te waarborgen....

....Voor toegangscontrole tot stadions en andere wedstrijdlocaties wordt gebruik gemaakt van gezichtsherkenning. Het systeem van NEC Corporation herkent de gezichten van ruim driehonderdduizend geautoriseerde atleten en officials, vrijwilligers en journalisten. Het is de eerste keer dat technologie voor gezichtsherkenning op deze schaal wordt toegepast tijdens de Olympische Spelen. Met bewakingscamera’s die beschikken over videoanalytics kan efficiënt worden gecontroleerd of alle aanwezigen een gezichtsmasker dragen.

Op de internationale luchthaven Narita patrouilleert de autonome bewakingsrobot Secom Robot X2. Deze beschikt over een 360 graden camera en een thermische camera. De robot heeft eveneens een metaaldetector, die met een robotarm kan worden gebruikt voor het controleren van verdachte voorwerpen.

De politie van Tokio zet camera’s in die zijn bevestigd aan een ballon. Deze vliegt op een hoogte van honderd meter boven de baai van Tokio. De ballon is zes meter breed en de camera’s kunnen snel verdacht gedrag van mensen op de grond detecteren. De beelden worden verzonden naar het hoofdkantoor van de politie en worden onder meer gebruikt voor verkeerstoezicht in de stad.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

De gemeente Enschede heeft bezwaar aangetekend tegen de boete van 600.000 euro die ze heeft gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wegens wifi-tracking.

De gemeente Enschede had enkele jaren lang de drukte in de binnenstad gemeten met behulp van meetkastjes in winkelstraten die de wifi-signalen van passanten opvingen. Elke mobiele telefoon werd daarbij geregistreerd. De AP besloot dat hier geen sprake meer was van tellen, maar van het volgen van mensen, omdat het over een langere periode werd bijgehouden. De privacy van burgers was hierbij volgens de AP niet goed geborgd.

In een brief aan de gemeenteraad geven de burgemeester en wethouders (B&W) van Enschede tien punten aan waarom de boete niet terecht is, in hun ogen. 

Alles bij de bron; AGConnect


 

Ieder jaar worden in België zo'n 5.000 wagens gestolen. AXA, marktleider op de schadeverzekeringsmarkt, ontvangt jaarlijks zo'n 1.500 aangiftes van diefstal. Met Sjerlok hoopt de verzekeraar zoveel mogelijk gestolen voertuigen, maar ook alle mogelijke andere kostbare bezittingen van klanten te kunnen recupereren.

Axa start daarvoor een samenwerking met de Nederlandse technologiepartner Legentic. "Sjerlok scant met behulp van artificiële intelligentie voortdurend het internet af, op zoek naar het gestolen object op alle mogelijke verkoopsites, forums en sociale media", legt Gianni De Muynck van AXA uit. "Op basis van de tot wel 200 karakteristieke eigenschappen van een gestolen object dat kan worden opgegeven, zal Sjerlok bijvoorbeeld via YouTube een in Cambodja te koop aangeboden wagen automatisch signaleren."

De dienst Sjerlok is een gratis service, beschikbaar voor alle verzekerden. 

Alles bij de bron; HLN


 

Apple heeft updates geblokkeerd van meerdere apps die de trackingsoftware CAID ondersteunen. De software is een Chinees alternatief voor Apples eigen trackingsoftware IDFA en is een samenwerkingsproduct van de Chinese overheid, Tencent en ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. 

Omdat het traceren van gebruikersgedrag via apps sinds april alleen nog met de uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker mag gebeuren, overtreden de apps die CAID ondersteunen Apples regels.

Het is nog niet duidelijk of de Chinese overheid iets gaat doen tegen Apples blokkade van CAID. Ook hebben de makers van de apps in kwestie niet gereageerd op het blokkeren van de updates.

Alles bij de bron; NU


De regering gaat communicatiediensten als Whatsapp, Facebook Messenger of Telegram verplichten 'metadata' van hun gebruikers bij te houden. Het gaat niet om de inhoud van het telecomverkeer, maar wel om wie met wie, wanneer en waar in contact staat. 

De nieuwe wet is een reactie op de vernietiging van de dataretentiewet door het ­Europees Hof van Justitie. Het ontwerp is al een eerste keer goedgekeurd door de federale ­regering. Er wordt nog een reeks adviezen verwacht, waarna het wetsontwerp opnieuw bij de regering komt en daarna naar het parlement gaat. De regering plant dat de wet er in het najaar definitief komt.

Alles bij de bron; HLN


 

Google werkt aan een manier waarop je Android-telefoons terug kan vinden, zelfs wanneer ze uit staan. 9to5Mac vond een functie in de beta-code van Google Play genaamd 'Find My Device network' die dat op moet lossen. De onderliggende communicatiemethode heet 'Spot'. In de code vond 9to5Mac een verwijzing naar 'het vinden van andermans apparaten'. 

Het lijkt op een soortgelijke functie van Apples Find My-netwerk, waarbij smartphones ook Bluetooth-signalen uitzenden als ze niet aan staan. Alle Apple-apparaten in de buurt maken vervolgens melding van Bluetooth-signalen die ze ontvangen en geven dat door via het netwerk. Op die manier kan je je apparaten toch terugvinden, ook al staan ze uit.

Het is nog niet duidelijk wat voor invloed Spot zal hebben op de bestaande Find My Device-functie van Android. 'Find My Device network' staat in ieder geval als aparte optie in het instellingenscherm, boven de Find My Device-app.

Alles bij de bron; RTL


 

Werkgevers die hun personeel een bonus geven wanneer ze zich laten vaccineren en dit vervolgens registreren overtreden de AVG, zo stellen advocaten en juristen. Sommige bedrijven geven hun medewerkers een vaccinatiebonus wanneer ze zich laten inenten. Deze bonus zal echter moeten worden vastgelegd, waarmee de werkgever in feite registreert dat iemand is gevaccineerd, wat in strijd is met de AVG.

"Op grond van de AVG-wetgeving mag je bijna nooit zelf medische gegevens van de werknemer registreren. Of een werknemer is gevaccineerd zegt iets over de gezondheid en dat valt onder bijzondere persoonsgegevens", zegt arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis van Baasz Advocaten.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha