Slimme algoritmes worden steeds vaker gebruikt in onze samenleving, bijvoorbeeld om fraude op te sporen. Die algoritmes moeten worden wel gecontroleerd op discriminatie en willekeur. Die taak komt voor een belangrijk deel te liggen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond. 

Het is onwenselijk om dit zomaar bij de AP onder te brengen, zegt Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), de belangrijkste adviesraad van de regering. "Algoritmes gebruiken lang niet altijd persoonsgegevens, maar dat is wel de focus van de AP. Ook zit de pijn niet altijd bij privacy. Algoritmes kunnen ook de markt verstoren of tot machtsmisbruik leiden."

De WRR-voorzitter slaat de spijker op de kop, vindt hoogleraar privacy Bart Schermer. "Door de taak bij de AP onder te brengen, zit er gelijk het stempel van persoonsgegevens op. De AP heeft niet per se kaas gegeten van algoritmes voor de veiligheid van vliegtuigonderdelen of algoritmes in medische apparatuur."

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha