Herstel Fabrieksinstellingen. Die knop zou ik dus óók graag voor mijn persoonlijke online-leven willen. Helemaal opnieuw als digital citizen mogen beginnen dus.

Weer anoniem zijn, onbekend, zonder zoek- of koopgeschiedenis, geen leeftijd of geslacht bekend. Een personal reset knop voor Google, Spotify, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn – voor al die platformdiensten die mij en m’n data genadeloos op een rijtje hebben. Die mij advertenties, berichten en clips laten zien en horen die ‘bij me passen’ of ‘voorkeuren’ aanraadt die ‘anderen ook hadden’. ...

...Controle, moderatie, toezicht op deze platforms – het staat in de kinderschoenen. Vrije onderlinge concurrentie is er ook maar met mate – het is een kartel dat de markt verdeelde. Reguleren is dus dringend gewenst. Willen we in Europa wel biometrische camera’s die ieders gezicht herkennen? Volgens de nieuwe verordening mag dat, mits beperkt tot bestrijding van terreur en kinderontvoering. Of is het beter openbare biometrische camera’s tout court te verbieden?

Dat soort discussies moeten we in 2022 voeren. Hoeveel macht krijgt de burger over z’n eigen social media-accounts? ...

...ik wil dus m’n digitale voorkeuren zelf mee mogen bepalen. Alsjeblieft?

Alles bij de bron; NRC [lang-lezen-artikel]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!