Privacyorganisatie noyb heeft bij Europese privacytoezichthouders klachten ingediend over het gebruik van algoritmen door Amazon en AirBnB. Volgens noyb, mede opgericht door de bekende privacyactivist Max Schrems, schendt Amazon de AVG door algoritmen te gebruiken voor het aannemen of afwijzen van sollicitanten, zonder dat die te weten krijgen waarom ze zijn afgewezen.

Artikel 22 van de AVG stelt dat personen niet aan geautomatiseerde beslissingen mogen worden blootgesteld. Amazon wil echter geen opheldering geven over hoe het tot beslissingen komt en hoe hierbij data van sollicitanten wordt verwerkt. Aanleiding voor noyb om bij de Luxemburgse databeschermingsautoriteit een privacyklacht tegen Amazon in te dienen.

In het geval van Airbnb is er volgens noyb ook sprake van een geautomatiseerd beslissingsproces, waarbij de rating van een host werd afgewaardeerd nadat een positieve recensie automatisch door het verhuurplatform werd verwijderd. Daarbij is het verhuurplatform in overtreding van de AVG, zo stelt de privacyorganisatie, die bij de privacytoezichthouder van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts een klacht indiende.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha