De beveiligingsmaatregelen die Facebook heeft genomen om het aanmaken van nepprofielen tegen te gaan, kunnen in 80 procent van de gevallen voor de gek worden gehouden. In 20 procent van de pogingen om een nepaccount aan te maken, ontdekte Facebook die niet op eigen kracht. Dat blijkt uit een test van onderzoekers van de universiteit van British Columbia. 

De onderzoekers maakten met behulp van een netwerk van bots 102 profielen aan op Facebook. In de periode van 8 weken dat het SbN actief was, werden door het Facebook Immune System maar 20 profielen geblokkeerd. Voor zover de onderzoekers konden nagaan gebeurde dit niet automatisch; alle 20 waren door een Facebook-gebruiker als spamverspreider gekwalificeerd voordat Facebooks immuunsysteem in actie kwam. 

De nepprofielen waren behoorlijk succesvol in het leggen van contacten. Van 5063 willekeurig gekozen Facebook-profielen kreeg SbN in 976 gevallen een positieve respons op het verzoek om vrienden te worden. Bij het zoeken van nieuwe vrienden met de gelegde contacten in de hand waren de bots een stuk succesvoller: 3517 pogingen werden in 2079 gevallen geaccepteerd, een succesratio van 59 procent. 

Dat opent de weg naar het verzamelen van gegevens die anders niet of moeilijk te krijgen zouden zijn. Per nepprofiel zou een botnetuitbater 175 weetjes per dag kunnen verzamelen waar ze anders niet aan zouden kunnen komen, is hun schatting.

Alles bij de bron; automgids 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha