Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit wil een privacyvriendelijk sociaal netwerk starten, waarin het opensource-identiteitsplatform IRMA een belangrijke rol zal spelen. IRMA staat voor 'I Reveal My Attributes' en is een soort van gepersonaliseerd paspoort dat op de telefoon van de gebruiker wordt opgeslagen...

..."Ik zie het als een uitdaging om in de digitale wereld een netwerk te bouwen waarin mensen zich vrij kunnen voelen, zich sociaal kunnen gedragen en waarin hun privacy gewaarborgd wordt. De huidige sociale netwerken noemen zichzelf 'sociaal', maar zijn dat in de praktijk vaak niet", zegt Jacobs tegenover de SIDN, dat IRMA op meerdere vlakken ondersteunt en de technische infrastructuur achter het platform beheert.

Hij wil voor zijn nieuwe sociale netwerk het concept van een WhatsApp-groep gebruiken, waarbij de gebruiker een besloten community creëert en daarin informatie deelt. "De community bepaalt welke gegevens je moet delen om deel te kunnen nemen. Voor deelname aan een straat-community, moet je bijvoorbeeld laten zien dat je in de betreffende straat woont", geeft Jacobs als voorbeeld. Zo moeten gebruikers zelf de regie hebben over hun eigen gegevens.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha