WhatsApp kondigde op 7 januari aan dat het zijn algemene gebruiksvoorwaarden gaat aanpassen. Onder de nieuwe voorwaarden krijgen WhatsApp en Facebook de mogelijkheid om gebruikersdata met elkaar uit te gaan wisselen.

De meeste nieuwe bepalingen gelden niet voor gebruikers uit de Europese Unie, omdat het delen van data tussen WhatsApp en Facebook door de EU is verboden.

Desondanks is de discussie ook niet onopgemerkt gebleven bij Nederlandse gebruikers, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights Panel, uitgevoerd in februari 2021. Bijna een op de vijf (18%) Nederlanders geeft in dit onderzoek aan vanwege de gewijzigde gebruiksvoorwaarden van WhatsApp van plan te zijn gebruik te gaan maken of over te stappen naar andere messaging-diensten zoals Signal of Telegram of zelfs helemaal te willen gaan stoppen met het gebruik van WhatsApp. 

Voor WhatsApp is het meer verontrustend dat veel gebruikers een geleidelijke overstap maken. Met ieder negatief bericht over WhatsApp zien concurrerende messaging-diensten een piek in het aantal nieuwe aanmeldingen. 

Vooral het aantal gebruikers van Telegram is gestaag aan het groeien en dus ontwikkelt de messaging-dienst zich op de achtergrond steeds meer tot een alternatief voor WhatsApp. Signal is aanzienlijk kleiner. Het aantal gebruikers van Signal zou in januari door het sentiment rondom WhatsApp verdubbeld zijn van 20 naar 40 miljoen.

Alles bij de bron; TelecomPaper [gratis registratie nodig]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha