Clubhouse is een app die gebruikers audiogesprekken met elkaar laat voeren. De app werkt met digitale kamers waarin je sprekers en luisteraars hebt. De kamers kunnen over allerlei onderwerpen gaan en kunnen openbaar of juist afgeschermd zijn.

Als je een account aanmaakt bij Clubhouse vraagt de app om bepaalde informatie en gebruikt het ook cookies om je te volgen en bij te houden wat je in de app doet. Het bedrijf zegt al deze informatie niet te verkopen en alleen te verzamelen voor marketingdoeleinden, om de app te verbeteren en om aan wetgeving te voldoen. 

Clubhouse voor een belangrijk deel is gebouwd op software van het Chinese Agora. Clubhouse zelf zegt bepaalde verbindingen met Chinese servers te hebben verbroken. Tegelijkertijd zegt Clubhouse niet dat het geen verbinding meer maakt met Chinese servers en is het onduidelijk hoe de informatie wordt versleuteld. Het is daarom moeilijk te zeggen hoe veilig je gesprekken en data bij Clubhouse zijn. 

Maar het bedrijf kan ook iets van je weten als je nog geen Clubhouse-lid bent. Wanneer je als lid nieuwe gebruikers wil uitnodigen, vraagt Clubhouse toestemming om je adresboek in te zien. Je kan geen gebruikers uitnodigen zonder dat je die toestemming geeft.

Om erachter te komen hoeveel Clubhouse-leden iemand kent, vergelijkt de app telefoonnummers uit verschillende adresboeken. Clubhouse legt niet uit hoe ze dat precies doen. Mogelijk staan deze gegevens op centrale servers. Dat zou betekenen dat Clubhouse al informatie over je heeft, ook al ben je nog geen Clubhouse-lid.

Ook neemt Clubhouse zelf alle gesprekken op om te kunnen modereren. Dit alles hoeft niet direct een reden te zijn om de app te weren, maar het is zeker geen plek waar je je diepste geheimen moet delen.

Alles bij de bron; NUAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha