De Duitse mededingingsautoriteit beschuldigt de webgigant ervan misbruik te maken van zijn monopolie om massaal en zonder toestemming gegevens te verzamelen, ook buiten zijn platform. 

Hoewel er geen financiële boetes werden opgelegd, besloot Facebook onmiddellijk in beroep te gaan tegen de beslissing van het Bundeskartellamt. Het lijdt geen twijfel dat het bedrijf grote risico's loopt en dat dit, althans in Duitsland, wel eens het einde zou kunnen betekenen voor deze winstgevende praktijken, namelijk het combineren van de gegevens van zijn gebruikers uit verschillende bronnen.

Want ja, Facebook verzamelt je persoonlijke gegevens niet alleen via zijn eigen site, of via een van zijn andere diensten zoals WhatsApp en Instagram. Het platform verzamelt ook informatie via een aantal andere sites, waaronder via de "vindikleuk" knop op webpagina's, die een echte kleine spion is die alles verklapt wat je buiten het sociale netwerk doet. Zelfs zonder deze knop sluimeren de derdepartijcookies van Facebook stiekem in alle krochten van het web en zijn ze in staat om je gegevens vast te leggen als ze de kans zien.

Testaankoop [belgische consumentenbond] heeft een groepsvordering tegen Facebook ingediend samen met zusterorganisaties in Italië, Portugal en Spanje. Er zijn al meer dan 175 000 gebruikers in Europa die deelnemen: sluit je ook aan bij deze actie op www.testaankoop.be/actiefacebook.

Alles bij de bron; TestAankoop


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha