Het nieuws dat Facebook het nieuwe Privacy Shield-verdrag had ondertekend, werd afgelopen weekend wantrouwend ontvangen. De Oostenrijkse activist Max Schrems sprak uit dat dit verdrag even lek is als voorloper Safe Harbour. In Nederland plaatsten veel facebookgebruikers een bericht op hun tijdlijn waarmee ze Facebook uitdrukkelijk melden dat hun gegevens niet gebruikt mogen worden.

Sander van Voorst, redacteur online privacy bij Tweakers, zegt dat de situatie er juist op vooruit is gegaan door het verdrag. Hij vindt echter wel dat het nog stukken beter kan. ,,Deze regels mogen dan wel strikter zijn, maar voor veel critici is het nog steeds niet genoeg. Privacy Shield wordt door hen als een papieren tijger gezien. Zij vinden de regels nog te breed interpreteerbaar."

De angst voor het delen van gegevens met sociale media blijft groot. Jongeren zijn op hun hoede voor het delen van hun persoonsgegevens met Facebook, Google en Twitter, zo blijkt ook uit de uitkomst van een enquête van televisieprogramma EenVandaag onder 1135 jongeren. De actualiteitenrubriek vroeg jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 24 jaar naar hun oordeel over de verschillende social media. Slechts één op de vijf jongeren vertrouwt zijn persoonsgegevens toe aan Facebook. Twitter (24 procent) en Google (34 procent) scoren ook laag. Ongeveer driekwart van de jongeren vindt wel dat veiligheid belangrijker is dan privacy.

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha