Facebook heeft vandaag een Europees verdrag getekend, waardoor de Verenigde Staten toegang krijgen tot Europese privégegevens. Het controversiële verdrag met de naam Privacy Shield zou voor nieuwe ophef rond het bedrijf kunnen zorgen.

Door het verdrag krijgt Amerika de beschikking over data uit twee onderdelen van Facebook: Ads and Measurement (info van adverteerders) en het nieuwe Workplace voor bedrijven. De stap is opvallend, omdat het vorige verdrag uiteindelijk door het Europese hof van tafel werd geveegd vanwege de felle kritiek van privacywaakhonden. 

Volgens de Oostenrijkse activist Max Schrems heeft Facebook deze keer de reikwijdte van het verdrag verkleind, om een nieuwe rechtszaak te voorkomen. ,,Het is interessant dat ze de toepassing zo beperkt hebben", meldde hij aan de Britse krant The Telegraph. Hij verwacht dat Privacy Shield op dezelfde gronden verworpen zal worden als zijn voorganger, zodra de te verwachten rechtszaak is aangespannen.

In Nederland hebben veel facebookgebruikers inmiddels een bericht op hun tijdlijn geplaatst waarmee ze Facebook uitdrukkelijk melden dat hun gegevens niet gebruikt mogen worden. Volgens het Amerikaanse Snopes heeft een dergelijke tekst echter geen effect. Alleen het wijzigen van de privacy-instellingen kan voorkomen dat gegevens gedeeld worden. Hoe dat werkt, valt te lezen op deze pagina.

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha