De gebruikersvoorwaarden van de populaire datingapp Tinder zijn in strijd met het Europees recht. Dat zegt europarlementslid Marc Tarabella (PS), die met name het hergebruik van gebruikersgegevens door Tinder aan de kaak stelt. Hij wil dat de Europese Commissie een onderzoek start.

“Het hergebruik van gebruikersgegevens en foto’s, zelfs na de deactivering van een account, stelt een probleem. Als u zich inschrijft, kan het bedrijf met uw gegevens doen wat het wil: ze tonen, verdelen aan gelijk wie of zelfs aanpassen. Het gebrek aan transparantie mag niet de regel zijn”, vindt Tarabella. “Naar schatting 50 miljoen mensen wereldwijd gebruiken Tinder. Het gaat dus om miljarden gegevens die behandeld worden op een manier die niet strookt met het Europees recht.”

Maar niet alleen Tinder komt in het vizier van de PS’er. Hij wijst ook de joggingapp Runkeeper en Happn, ook al een soort datingapp. “Het probleem is altijd een gebrek aan transparantie en de notie van toestemming. In het geval van Happn en Runkeepr heeft de gebruiker bijvoorbeeld nooit toestemming gegeven om gegevens naar derden te sturen terwijl de app offline is. Hij heeft over het algemeen ook geen toestemming verleend om gegevens door te verkopen aan derden. Tot slot is het verboden de gegevens onbeperkt bij te houden, maar ook daarover bestaat er vaak grote onduidelijkheid.”

Bron; GvA [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha