Een moeder uit Hoorn heeft sociaal netwerk Instagram voor de rechter gesleept. Ze wil weten wie een nep-account met naaktfoto's en seksueel getinte filmpjes onder de naam van haar 15-jarige dochter heeft aangemaakt, maar Instagram geeft zonder gerechtelijk bevel geen gebruikersgegevens prijs. Volgens de moeder staat haar dochter niet zelf op de beelden, maar wordt ze er hevig mee gepest.

De familie ziet de juridische stappen tegen Instagram als de enige manier om de pesters aan te pakken, zegt hun raadsvrouw. 'De politie is er ook al bij betrokken, maar ze komen er elke keer weer mee weg.'

Instagram liet tijdens het kort geding weten een neutraal platform te zijn en slechts als tussenpersoon te fungeren. Daarom zegt het Amerikaanse bedrijf niet aansprakelijk te zijn voor wat er op de server staat. Daarnaast wil Instagram de privacy van gebruikers beschermen. 'Het bedrijf zit tussen twee vuren', aldus advocaat Jens van den Brink, die vertelde dat het sociale netwerk pas bij een gerechtelijk bevel gegevens zal afstaan.

Het kort geding in Alkmaar doet denken aan de zaak van de 21-jarige Chantal uit Werkendam in die zaak zei het bedrijf in eerste instantie niks te kunnen betekenen omdat het beeldmateriaal al was verwijderd. Uiteindelijk troffen Facebook en Chantal een schikking, waardoor de jonge vrouw zelfgekozen onderzoekers naar het Facebook-hoofdkantoor in Ierland mocht sturen om te achterhalen wie de wraakporno plaatste. In de tussentijd werd het vermoedelijke IP-adres van de dader gevonden, dat momenteel in Nederland wordt onderzocht.

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha