T-Mobile maakte donderdag bekend dat de provider een abonnement wil aanbieden met onbeperkt internet onder verschillende voorwaarden. Eén daarvan is dat de kwaliteit van video's wordt beperkt. Ook wil T-Mobile voorkomen dat klanten het abonnement gebruiken als vervanger van vast internet, door te 'tetheren' met een laptop of desktop. Daaraan zit een maximum van 20 GB per maand.

In de Nederlandse wet staat echter dat alle soorten internetverkeer in principe gelijk moeten worden behandeld. T-Mobile beroept zich op een uitzondering die providers toestaat om maatregelen te nemen als er een verstopping op het netwerk dreigt.

De toezichthouder zegt contact te hebben opgenomen met T-Mobile om het abonnement te bespreken. "Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving. Het tetheren zal in ieder geval één van de gesprekspunten zijn", aldus Gras. 

Internetjurist Arnoud Engelfriet schreef op zijn blog dat het abonnement van T-Mobile volgens hem in strijd is met de regels rondom netneutraliteit. De wet is volgens hem "bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps [databeperkingen, red.] te introduceren." GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de legaliteit van het T-Mobile-abonnement onder de Europese netneutraliteitsregels, die sinds 30 april gelden.

Sargentini vindt dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld, en is bovendien bezorgd over de privacygevolgen van het T-Mobile-beleid. "Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken", denkt zij. "Bovendien vraag ik me af hoe T-Mobile gaat voorkomen dat mensen video's via beveiligde verbindingen gaan kijken - gaan ze daarvoor de beveiliging van de verbinding beperken? Dat zou mensen kwetsbaar kunnen maken voor cybercrime." In zijn voorwaarden (pdf) zegt T-Mobile te zullen detecteren wanneer video's worden bekeken, maar niet te kijken naar de inhoud hiervan.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha