Smart cities waarbij burgers door middel van sensoren en andere technologieën in de openbare ruimte worden gevolgd maken standaard inbreuk op het grondrecht van het individu, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. 

"Het eerste dat gezegd moet worden is dat soms dingen ook niet kunnen", zegt Gerald Hopster, programmaregisseur Artificiële Intelligentie & Algoritmes bij de AP. "Het gaat soms ook nogal ver. Wat er hier gebeurt is dat je eigenlijk standaard inbreuk maakt op het grondrecht van een individu. Namelijk het recht dat diens gegevens niet worden verwerkt. Dat gebeurt wel bij deze smart cities."

“Je verwacht een zekere mate van anonimiteit als je op straat loopt, maar in werkelijkheid hangen er steeds meer camera's en sensoren van gemeenten en bedrijven die je registreren of volgen, soms zonder dat je het meteen door hebt", stelde Anna Maj Drenth, senior inspecteur bij de AP, in een eerdere publicatie over het onderzoek van de toezichthouder naar smart cities (pdf).

Volgens Hopster zijn er maar heel weinig grondslagen waaronder de verwerking van persoonsgegevens binnen smart cities kan plaatsvinden. "De mogelijkheden zijn beperkt", merkt Hopster op.

....Ook is het belangrijk dat gemeenten burgers centraal stellen en in het proces meenemen en informeren. "Het zijn burgers die de stad slim maken, niet de technologie", aldus Hopster. De privacytoezichthouder komt binnenkort met een rapport over smartcitytoepassingen van gemeenten en hoe er met zaken als de AVG en privacy moet worden omgegaan.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha