Onderzoekers hebben een zogeheten worm weten te plaatsen in het draadloze ZigBee-protocol. Zo wisten ze Philips Hue-lampen op afstand te controleren. Dat schrijven de onderzoekers van het Weizmann Institute for Science in Tel Aviv in het donderdag gepubliceerde rapport getiteld Internet of Things Goes Nuclear.

Het lukte de onderzoekers door een lek in de communicatie van het ingebouwde draadloze ZigBee-protocol in te breken. Ze wisten een zogeheten worm – een virus dat zichzelf verspreidt – gecontroleerd te plaatsen in Philips Hue-lampen. Het virus sprong vervolgens via de ingebouwde ZigBee-connectie, die wordt gebruikt voor de communicatie tussen slimme apparaten, over van de lamp naar naburige slimme lampen. In een video [bij de bron] is te zien hoe steeds meer lampen door de cyberaanval gaan knipperen. 

Opmerkelijk was dat de onderzoekers niet fysiek in de buurt van de lichten hoefden te zijn. De lampen werden op afstand draadloos geïnfecteerd middels een drone of auto. Het virus sprong over ongeacht of de lampen met hetzelfde wifinetwerk verbonden waren. Beveiligingsexperts maken zich vaker zorgen over de veiligheid van zogeheten internet of things-apparaten. Daaronder vallen bijvoorbeeld slimme thermostaten, zelfrijdende auto's en medische apparatuur.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha