Er verschijnen steeds meer auto's die met het internet verbonden zijn wat voor nieuwe dreigingen kan zorgen, zoals ransomware die files en opstoppingen veroorzaakt. Dat stellen verschillende experts van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye. Over drie mogelijke dreigingen maken ze zich vooral zorgen.

De eerste dreiging is het hacken van slimme auto's op afstand, waarbij een aanvaller de controle over het voertuig overneemt. "Nu consumenten steeds meer features verlangen, zullen ook de mogelijkheden om een aanval uit te voeren toenemen", aldus de experts.

Een andere dreiging waar de experts zich zorgen over maken is ransomware. Doordat auto's steeds meer connectiviteit krijgen wordt ook het aanvalsoppervlak vergroot, wat voertuigen volgens de experts een aantrekkelijk doelwit voor ransomware maakt. Daarnaast kan een ransomware-infectie grote gevolgen voor de omgeving hebben.

"Hoewel een enkele bestuurder de software van zijn auto met behulp van een automonteur opnieuw kan installeren, kan een groep uitgeschakelde auto's op een drukke snelweg voor een veel ernstigere verstoring zorgen", zo stellen de experts. In dergelijke gevallen zouden de slachtoffers of het stadsbestuur weinig anders kunnen doen dan het gevraagde losgeld te betalen om de file op te lossen. Ook voor transportbedrijven kan auto-ransomware een serieuze dreiging worden. Criminelen kunnen bijvoorbeeld een groot deel van de vrachtwagens 'vergrendelen'. [dit laatste is via een omweg al werkelijkheid geweest]

De derde en laatste dreiging die de experts noemen is het gebruik van gehackte auto's als springplank voor verdere aanvallen. Zo kan een gehackte auto worden gebruikt om besmette computers te besturen of informatie van gehackte organisaties te stelen. De aanvallers kunnen zo hun sporen verbergen. Als opsporingsdiensten de hack onderzoeken komen ze uiteindelijk uit bij de auto. 

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha