De Erasmusbrug bestaat dit jaar 20 jaar. Daarom hangen sinds 20 maart 3500 oranje seinvlaggen aan de brug. Een aantal van deze vlaggetjes is voorzien van sensoren die op basis van bluetooth en wifi-technieken datastromen op kunnen pikken. Het project van Motion10 draait om deze data.

De Azure IoT suite en Cortana Analytics van Microsoft behoren tot de meest volwassen IoT en Big Data platforms van dit moment. Met die twee platforms gaan wij nu data tracken en analyseren die door mensen met hun smartphones worden verstuurd. Voor het tracken van die data gebruiken we meerdere componenten die compatibel zijn met de Raspberry Pi. We zullen zeker geen persoonlijke data inzien van mensen die daar niet expliciet hun toestemming voor hebben verleend.”

Wat we nu al uit de eerste data zien [een tiental sensoren is al actief sinds 20 maart; red.] is dat we kunnen herleiden welke data tekstberichten zijn en welke een foto of video. We kunnen dus eigenlijk nu al zien op welke momenten er de meeste selfies worden gemaakt op de brug! Op termijn zou je bijvoorbeeld – na expliciete toestemming - ook de privé-data van gebruikers kunnen ontsluiten via een app om zo een soort e-matching op te bouwen rondom selfie-data. Die data zou je ook met Cortana kunnen analyseren.”

Een belangrijk aspect van dit project is de veiligheid van de data van particulieren: “We zijn heel voorzichtig met welke data we wel en niet mogen ontsluiten. En dat we geen data ontsluiten van individuele gebruikers zolang zij er geen expliciete toestemming voor hebben gegeven. Dat zijn natuurlijk wel harde voorwaarden, ook bij zo’n proef-project.” 

Alles bij de bron; DutchIT


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha