Het klinkt als science fiction dat de dokter jou belt, omdat hij weet dat je ziek gaat worden op basis van allerlei data. Maar het gebeurt al. De ontwikkelingen rond het Internet of Things (ofwel IoT) gaan zo razendsnel dat wat u en ik gisteren nog futuristisch vonden, vandaag al realiteit is. 

   

   

  IoT biedt al heel veel mogelijkheden in de gezondheidszorg. Neem de slimme pleisters met sensoren voor patiënten met de chronische longziekte COPD. Met de pleister worden continu gegevens verzameld over de fysieke toestand van de patiënt, zoals de ademhaling, het hartritme en variaties in de hartslag. De gegevens worden automatisch via het internet verstuurd naar zorgverleners. Klinkt futuristisch, maar het gebeurt dus nu al.

  Nog een ander voorbeeld wat mij futuristisch in de oren klonk: cardiologen van het VU Medisch Centrum hebben als eerste ter wereld begin dit jaar een pacemaker bij iemand geplaatst die sms-berichten kan versturen. Het apparaat zendt bij onregelmatigheden tekstberichten naar de mobiele telefoon van de behandelend cardioloog en naar een speciale post in het ziekenhuis. De behandelend arts kan vervolgens op internet kijken hoe ernstig de onregelmatigheden zijn en al dan niet tot actie overgaan...

  ...Een moderne technologie als IoT genereert ook grote hoeveelheden data. Juist met behulp van al die data kunnen individuele toepassingen mogelijk worden gemaakt. Omdat grote hoeveelheden gegevens tot nuttige inzichten kunnen leiden die individueel toepasbaar zijn. Een voorbeeld is het Amerikaanse platform CancerLinQ dat gegevens van miljoenen kankerpatiënten wereldwijd analyseert. Op basis van die analyses kunnen artsen de beste behandeling voor individuele patiënten kiezen.

  Aan de toepassing van IoT in de gezondheidszorg bijvoorbeeld zijn natuurlijk wel wat risico's verbonden. Zoals diefstal van persoonlijke informatie, doelbewuste sabotage van apparatuur, zoals die pacemaker waar ik het over had, algemene ontwrichting van medische zorg en onvoorziene uitval van medische apparatuur. Daarom horen cyber security-ondernemingen ook bij deze trend.

  Alles bij de bron; Telegraaf


  Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
  captcha