Welke vrouw loopt er in de fuik van een bedrieger die zich op Facebook als iemand anders voordoet? Een bakvis, onzekere meisjes, vrouwen die niet zo slim zijn misschien. Diana uit Cuijk voldoet totaal niet aan dat beeld. Ze is 47, heeft een goede baan in de zorg, is assertief, heeft relaties achter de rug, weet wat van het leven. Toch raakte ze nog geen jaar geleden verstrikt in het geraffineerd geweven web van Cindy Klaassen, die ze ontmoette in een besloten Facebookgroep voor lesbische vrouwen.

Cindy is een meesterlijke oplichter, weet Diana nu en ze wil degene die achter Cindy schuilgaat, vermoedelijk een man, voor de rechter slepen. De eerste slag is gewonnen, want ze heeft via de rechter afgedwongen dat Facebook de profielgegevens van Cindy moet verstrekken.

Het is november 2015 als Diana een berichtje op Facebook krijgt van ene Cindy Klaassen. Net als Diana is Cindy lid van een besloten Facebookgroep voor lesbische vrouwen... Er ontstaat een chatgesprek en Cindy en Diana raken bevriend...

...Cindy vraagt Diana om lid te worden van een Facebookgroep die ze met een andere vrouw beheert. ,,De foto's en onderwerpen waren gedurfder dan in de groep waarvan ik al lid was, maar ik dacht dat dat bij de leeftijdsgroep hoorde." Tussen het chatten over alledaagse zaken door, worden de vragen, foto's en filmpjes die Cindy stuurt explicieter. ,,Pornografisch." Op de beelden ziet Diana nooit een gezicht. ,,Dat vond ik raar. Ik schreef: De volgende keer wil ik je hoofd erbij zien." Diana stuurt Cindy ook intieme foto's en filmpjes. Naakt en met haar gezicht in beeld.

Het liefst wil Diana een keer met Cindy bellen of afspreken, maar dat lukt niet. .. Half maart maken ze weer een afspraak en zegt Cindy opnieuw af. Diana: ,,Toen was ik er klaar mee."

Daar was het misschien wel bij gebleven als Diana in diezelfde week geen bericht had gekregen van de tweede beheerder van de Facebookgroep. Ze vertelde me dat ze geen contact met Cindy kreeg. Toen zei ik: Er is iets." Diana vertelt wat er aan de hand is en andersom vertelt de beheerder haar ervaringen met Cindy. De twee vrouwen blijken precies hetzelfde door te maken.  

Diana ontdekt dat de profielfoto van Cindy is gestolen van een jonge moeder uit Limburg, die van niets weet. Cindy wordt als beheerder uit de Facebookgroep gegooid en Diana post in de groep een bericht met de mededeling dat het account van Cindy nep is. Ze roept vrouwen die contact met Cindy hadden op zich te melden.

Het is goed mis, zo blijkt. Er melden zich vijftien Nederlandse en Belgische vrouwen. Als Diana Cindy confronteert met wat ze weet, dreigt Cindy de naaktfilmpjes die ze van Diana heeft online te zetten. Voor Diana is het dan duidelijk: ,,Nu ben je de mijne." Ze gaat naar de politie om aangifte te doen van bedreiging. ,,Op het bureau kreeg ik te horen dat ik geen aangifte kon doen. De agent kon alleen een melding maken."

Diana gaat samen met een paar andere vrouwen zelf op onderzoek uit en denkt nu te weten wie er achter het nepprofiel zit. ,,We weten waar hij woont en we hebben zijn telefoonnummer. We hebben hem benaderd, maar hij ontkent alles. Ik wil zeker weten dat hij het is en daarom heb ik via de rechter van Facebook de profielgegevens geëist." Ze hoopt genoeg bewijs te verzamelen om de oplichter uiteindelijk voor de rechter te slepen.

,,Ik wil ook voorkomen dat mijn foto's verder worden verspreid. De foto's die Cindy naar mij stuurde, waren van andere vrouwen met wie ze contact had. Ik kreeg foto's van vrouwen die ik inmiddels persoonlijk ken. De foto's werden dus doorgestuurd. Wie weet staan die van mij ergens op Facebook onder een andere naam. Als het slecht loopt, verlies ik alles. Mijn baan, mijn carrière, mijn huis, want iedereen heeft hier een oordeel over." 

Terugkijkend noemt ze het 'stom' dat ze intieme foto's heeft gedeeld met iemand die ze nooit heeft ontmoet.

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha