De Amerikaanse Axton Betz-Hamilton was elf jaar oud toen de post op een dag niet meer aankwam bij haar huis in Portland, Oregon. Brieven, tijdschriften, rekeningen, verzekeringsafschriften; niets kwam meer aan. 

Haar moeder, die accountant was, besloot een postbus te nemen, maar dat hielp niet. Ze gingen naar de politie, maar die krabde zich ook op het hoofd. De familie besloot zich aan te passen en zelf maar alles en iedereen af te bellen als ze een rekening moest betalen.

Dat ging zo door tot Betz-Hamilton ging studeren. Ze vond een appartement, maar een paar dagen later kreeg ze een brief van de verhuurder dat ze wegens haar kredietwaardigheid een extra bedrag aan borg moest betalen. Verbaasd vroeg Betz-Hamilton haar kredietstatus op bij de creditcardmaatschappijen. Ze bleek de allerlaagste score te hebben. Iemand bleek haar identiteit te hebben gestolen en met creditcards die ze kwijt was allerlei uitgaven te hebben gedaan.

De nu 34-jarige Betz-Hamilton raakte gefascineerd door identiteitsfraude; ze studeerde af op het onderwerp en promoveerde erop. Op de dag dat ze haar PhD kreeg, bleek haar moeder kanker te hebben. Tien dagen na haar overlijden in 2013 belde haar vader zijn dochter. Hij had het mysterie van de identiteitsfraude opgelost. De dader kenden ze beter dan wie dan ook.

En het verhaal werd daarna nog bizarder. Luister het verhaal na bij de podcast van Criminal:

https://soundcloud.com/criminalshow/episode-51-money-tree

Bron: NRC


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha