Geef toe: met de komst van sociale media slingeren we toch allemaal wel eens een foto van onszelf het internet op? Alléén realiseren we ons vaak niet dat deze zelfportretten ook in verkeerde handen kunnen vallen. Dertiger Rosa was zich hier ook geen moment van bewust. "Daar denk je toch helemaal niet bij na als je een foto van jezelf op Facebook post?"

Toch werden haar foto's al weken gebruikt voor illegale praktijken zónder dat Rosa daar ook maar iets vanaf wist. "Ineens verscheen er een mail van een onbekende Bert in mijn zakelijke mailbox. Hij was op een datingsite aan de praat geraakt met ene Marjolein, maar vertrouwde het niet helemaal toen ze al vrij snel begon te vissen naar zijn financiële situatie. Een onderbuikgevoel dat bleek te kloppen, want na enig speurwerk van Bert bleek ík Marjolein te zijn."

"Geschrokken gleden mijn ogen nogmaals langs zijn mail. Enerzijds wist ik natuurlijk dat ik er helemaal niets mee te maken had, maar anderzijds vond ik het zo'n naar idee dat mensen met mijn foto, mijn identiteit, in staat zijn om dat soort dingen te doen."

*In verband met de privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Alles bij de bron; Telegraaf


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha