Wereldwijd hebben in 2015 1.673 datalekken plaatsgevonden, waarbij 707 miljoen records zijn aangetast. Identiteitsfraude ligt aan de basis van meer dan de helft (53%) van de datalekken en 40 procent van de aangetaste records. Dit blijkt uit de Breach Level Index (BLI) van Gemalto. Kwaadwillige buitenstaanders waren met 58 procent de grootste reden van deze datalekken. Ook waren zij verantwoordelijk voor ruim een derde (38%) van de getroffen records. In de Benelux vonden gedurende 2015 acht datalekken plaats....

...Binnen verschillende sectoren is de overheid het vaakst slachtoffer van een datalek. De overheid is goed voor bijna de helft (43%) van de aangetaste records en 16 procent van alle datalekken. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2014. Ook de gezondheidszorg ligt onder vuur. 19 procent van alle aangetaste records en bijna een kwart (23%) van de datalekken kwamen voor in deze sector.

Dirk Geeraerts, identity & data protection expert bij Gemalto: “... Nu organisaties en apparaten steeds grotere hoeveelheden klantdata verzamelen en de online activiteit van klanten maar toeneemt, neemt het risico op gestolen data toe. Als persoonlijke data en identiteiten van klanten steeds opnieuw afhandig worden gemaakt door cybercriminelen, zal de consument vertrouwen centraal stellen in hun keuze voor organisaties.”

Kwaadwillige buitenstaanders zijn in 58 procent van de incidenten de bron van het datalek. Toch is onbedoeld dataverlies of blootstelling van de records ook nog goed voor 3 procent van alle datalekken. De ‘state sponsored attacks’ zijn goed voor slechts 2 procent van de datalekken. Het aantal records dat hierdoor is aangetast beslaat echter wel meer dan een tiende (15%) van het totale aantal aangetaste bestanden. Kwaadwillige insiders zorgden voor 14 procent van alle datalekken en slechts 7 procent van de getroffen records.

Meer dan driekwart (77%) van alle gepubliceerde datalekken en 59 procent van alle aangetaste records vinden plaats in Noord-Amerika. Europa is goed voor 12 procent van alle datalekken, gevolgd door Azië en Oceanië met 8 procent.

Alles bij de bron; BeveilWereld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha