Een Amerikaanse vriendin vertelde me onlangs over haar beste vriend X. Lang geleden, toen hij halverwege de twintig was, beging hij een domme fout die zijn leven op z'n kop zette. X had op een wat uit de hand gelopen feestje iets uitgespookt met een jongen die zei dat hij achttien was, maar die zestien bleek te zijn. Fout van X. En dat heeft hij geweten.

Hij werd in Texas veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en staat nu voorgoed te boek als sex offender. Hij mag niet langer werken als tandarts, waarvoor hij is opgeleid, hij moest verhuizen omdat hij te dicht in de buurt van een school woonde. En hij staat op Familywatchdog, een omvangrijke Amerikaanse website waarop vrijgelaten sex offenders te vinden zijn, inclusief foto en woonadres.

In Louisiana moet het Facebook-account van (ex-)zedendelinquenten worden voorzien van informatie over hun misdrijf en straf. Zelfs hun adres mag niet ontbreken. Op een eerste overtreding staat een gevangenisstraf van twee tot tien jaar. Proberen ze een tweede keer hun geschiedenis te verhullen, dan stijgt de straf.

Het is een beetje het verhaal van de klassieker 'The Scarlet Letter', waarin de overspelige Hester de A van 'Adultery' op haar borst moest dragen, maar dan in een digitaal jasje. Het label sex offender draag je levenslang met je mee, hoever je misdaad ook achter je ligt.

Alles bij de bron; trouw


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!