×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Een Italiaanse rechter heeft vier medewerkers van Google woensdag veroordeeld wegens het overtreden van de wetten op de privacy. Aanleiding is een webvideo die Italiaanse scholieren in 2006 op een website van Google zetten, waarop te zien was hoe ze een autistische klasgenoot pestten.

De rechter veroordeelde de medewerkers gisteren tot zes maanden gevangenisstraf, maar ze hoeven die volgens het Italiaanse rechtssysteem niet uit te zitten. Drie van de vier werken nu nog bij Google, waaronder David Drummond, directeur juridische zaken en Peter Fleischer, privacy-adviseur, en George Reyes, voormalig financieel directeur.

Het is de eerste keer dat Google-medewerkers persoonlijk veroordeeld worden voor iets wat gebruikers online zetten...

...Een van de veroordeelden, Peter Fleischer, zegt op zijn blog: „Deze uitspraak schept een gevaarlijk precedent. Als de werknemers van een internetbedrijf verantwoordelijk worden gehouden voor elke video op een hosting platform, zonder dat ze een rol spelen in die video, dan heeft onze aansprakelijkheid geen grenzen meer.”....

....„Als elke zin, foto of video op internet eerst gecontroleerd moet worden houdt het web zoals we dat nu kennen, op te bestaan.“

Lees verder bij de bron; www.nrc.nl

Een commentaar op dit item verscheen zaterdag 6 maart in het NRC bij de ingestuurde brieven;

......Volgens Europese en nationale regelgeving echter zijn bedrijven die ruimte geven aan het doorgeven of toegang verschaffen van diensten van de informatiemaatschappij, de zogeheten hosting providers, niet aansprakelijk voor de inhoud van het materiaal dat de gebruikers plaatsen. Laat staan dat daar een privacymanager en de marketingdirecteur van het bedrijf op aangesproken zouden kunnen worden. Wel hebben de hosting providers de plicht om, als zij op de hoogte worden gebracht van onrechtmatige inhoud, deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het lijkt mij dat Google in dit geval daaraan heeft voldaan.

Deze bepaling is juist zo belangrijk omdat degene die ruimte biedt aan de vrijheid van informatie en meningsuiting door het bieden van een platform dat hij niet controleert, niet kan worden aangesproken op die inhoud. Ook een zoekmachine mag niet op de gevonden resultaten of de inhoud van de getransporteerde informatie worden aangesproken. Wie zou het in zijn hoofd halen een transportbedrijf de inhoud van al zijn pakjes te laten controleren?

Google heeft de verstandige stap genomen om in beroep te gaan. Het zou voor de vrijheid op internet en de vrijheid van meningsuiting en de geloofwaardigheid van het Italiaanse rechtssysteem goed zijn als deze uitspraak van de Milanese rechtbank zo snel mogelijk vernietigd wordt.

Rob van den Hoven van Genderen

Computer Law Institute, faculteit rechtsgeleerdheid Vrije Universiteit

 

 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha